Blog | Vier dingen waarmee dieren wijzer zijn dan wij

Blog | Vier dingen waarmee dieren wijzer zijn dan wij

Ik ben zelf een groot fan van het bewonderen van dieren en hun kwaliteiten. Als voorbeeld neem ik altijd mijn hond, een Jack Russell-terriër. Ze blijven ontzettend leerzaam en we moeten blijven onthouden dat veel mensen, zonder ze te veroordelen, ontzettend domme dingen doen in vergelijking met deze 'simpelere' wezens. Laten we een lijstje van vier punten maken wat we van ze kunnen leren.

1. Luisteren naar je eigen lichaam

Een dier heeft veel beter contact met zijn lichaam en zal zelden zichzelf over de kop werken. Als hij moe is, dan gaat hij lekker liggen en slapen. Of hij zal rustiger aan gaan doen. Wij mensen hebben soms gekkigheden in ons hoofd waardoor we onszelf een burn-out werken of te veel dingen doen. Bij mijn tennis zie ik ook vaak mensen die te veel willen, meer dan hun lichaam aankan.

2. In het moment leven

Een dier leeft in het moment en reageert met instincten en reflexen op wat er gebeurt. Ze zijn niet bezig met wat er in de toekomst gaat gebeuren en ook niet met het verleden. Ze zullen niet als ze oud zijn gaan concluderen 'dat hun leven mislukt is'. Zulke krankzinnige teksten komen niet in deze mooie wezens op. Boeddhisten tippen altijd om in het moment te leven, dan kan je een voorbeeld nemen aan een viervoeter in je huis.

3. Niet te veel willen

Het probleem bij een deel van de mensen is dat ze te veel willen. Ze willen reizen, ze willen trouwen, ze willen kinderen, ze willen dit, ze willen dat. Dit willen zet ze onder druk en zorgt ervoor dat als het niet lukt, de teleurstelling groot gaat worden. En waar is dit willen nu op gebaseerd? Een beeld? Een illusie? Wie heeft dit gecreëerd? Veel willen is een recept voor ellende. Daar hebben dieren geen last van.

4. Accepteren van alles

Als het regent of koud is, dan hoor je mij altijd klagen. Maar die hond van mij gaat gewoon naar buiten en ondergaat wat er komt. Bij veel zand en wind zie je hem weleens moeilijk kijken, maar ik zie hem geen mening geven. 'Wat een rotweer' gaat hij niet zeggen. Als hij gewond is of pijn heeft, accepteert hij het. Wij gaan misschien denken: 'Moet mij dit nu overkomen?' of 'Waarom ik?'. Dat doet een dier niet, die accepteert en ondergaat het gewoon. Het zijn ook ware boeddhisten.

Ik word er vaak droevig van dat wij het leven van deze mooie wezens zo moeilijk maken. Des te meer ik me er bewust van wordt, des te pijnlijker het is. Omdat 'wij de wereld over willen reizen' moeten zij lijden. Zij krijgen te maken met flinke wisselingen in temperaturen, of oceanen die te warm worden of de lucht wordt zodanig vervuild dat ze minder goed kunnen leven. We verliezen grote leermeesters. Ze hebben zoveel toe te voegen. Laten we alsjeblieft minder willen, van ze leren en onszelf daarmee beter maken zodat we nog jaren samen kunnen leven op deze planeet.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer