Blog | Vijf krachtige tools om minder negatief te zijn of te voorkomen dat emoties je overweldigen

Blog | Vijf krachtige tools om minder negatief te zijn of te voorkomen dat emoties je overweldigen

Veel mensen gaan onbewust gebukt onder allerlei afweermechanismen die ze als kind hebben moeten opbouwen om te overleven. Echter, omdat niet iedereen in therapie gaat, komen mensen er ook niet achter dat ze die afweermechanismen hebben opgebouwd.

Hierdoor komen ze steeds in situaties terecht waarbij de pijn te groot wordt en ze gedwongen zijn om hun afweermechanismen (onbewust) in te schakelen. Ook gaan ze veelvuldig toe naar een soort toestand als kind zijnde, waar ze als volwassenen eigenlijk niets meer aan hebben.

Oftewel, in andere woorden, mensen switchen continu tussen het heden en het verleden. Vooral degene die kindermishandeling (fysiek of emotioneel) hebben ondergaan en een trauma hebben opgelopen, hebben te maken met een bewustzijn die gebukt gaat onder hevige afweermechanismen met schuld en schaamte. Zie daar maar uit te komen.

Hieronder schetsen we vijf tools om hiermee aan de slag te gaan en te voorkomen dat je gebukt gaat onder te negatieve gevoelens of negatieve gedachten:

(1) Ken je afweermechanismen. Er zijn krachtige methoden om je afweermechanismen te beteugelen. Je kan de PRI-cirkel gebruiken van Ingeborg Bosch of schematherapie. Als je je afweermechanismen hebt vastgesteld, kan je daarmee aan de slag.

(2) Gebruik een notitieboekje. Daarmee kan je een paar keer per week reflecteren op je dag of op moeilijke momenten. Schrijf op welke gedachten je parten spelen en welke gevoelens daarbij horen. Daarna kan je kiezen welke afweermechanisme er dan opdoekt en deze benoemen.

(3) Integratie in dagelijkse leven. Vervolgens kan je overdag als de gedachten opkomen of de gevoelens herkennen dat het om bepaalde afweermechanismen gaan, ze benoemen en ze daarmee stoppen. Je gaat op jezelf neerkijken en wordt daarmee de regisseur van je leven.

(4) Meditatie. Meditatie kan goed helpen om je gedachten te observeren. Er zijn oefeningen waarbij je tien minuten je adem moet gadeslaan en daarmee ook je gedachten. Je traint daarmee automatisch puntje drie van hierboven.

(5) Niet oordelen. Bij deze meditatie kan je toepassen dat je niet oordeelt. Oordelen heeft geen zin, behalve als je een potentiële partner onder een vergrootglas moet leggen. Maar jezelf veroordelen of een gebeurtenis beoordelen heeft geen zin. Je kan dit integreren in meditatie. Elke keer als je merkt dat je ergens een mening over gaat geven zeg je tegen jezelf: Laat los - niet veroordelen - en focus weer op je ademhaling. Zo breek je het oordelen doormidden.

De combinatie van niet oordelen en het herkennen van afweermechanismen zorgt ervoor dat je jezelf niet snel meer onderuit haalt en dat je minder snel overspoeld wordt door emoties. Dit geeft een stabiele basis en maakt je sterker in het leven. Je kan hierdoor je gezonde delen meer activeren en je ongezondere delen, het kindgedeelte, minder krachtig maken.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer