Bram Bakker is niet te beroerd om verder te kijken dan de reguliere geneeskunde. Dat is ook één van de redenen dat hij uit de psychiatrie is gestapt. Het is volgens hem te bureaucratisch en te weinig vernieuwend. In een boeiende podcast van The Trueman Show is Bakker een maandje geleden ingegaan op de huidige situatie in de zorg, het trauma-wereldje en zoals altijd deelt hij ook info over zijn eigen leven.
Dat laatste ging in dit geval over zijn opa. Bakker is daarvoor op bezoek gegaan bij vriend Robert Bridgeman, die er om bekend staat dat hij met trauma werkt en daarvoor ook retraites doet in het zuiden van Europa. Bakker geeft in de podcast aan dat Bridgeman hem heeft geholpen met zijn opa.
'Robert heeft mij door een paar lastige stukken heen geholpen', vertelt Bakker op 1.07 uur in de podcast. 'Hoe hij dat heeft gedaan, daar begreep ik toen niks van. Maar ik had veel last van mijn opa. Dat was ik me niet zo bewust, de vader van mijn moeder. We deden met een groepje zorgprofessionals een retraite-week. En ik was gewoon deelnemer, toen heeft hij mijn opa eruit gewerkt. Ik heb hem letterlijk uitgekotst. En nadat dit gebeurde voelde ik me tien kilo lichter. Ik had dezelfde jas nog aan, maar hij zat ineens een stuk ruimer.'
Het is daarna nooit meer teruggekomen. 'Er zijn dus technieken om je ontdoen van de ballast van generaties voor je. Ja, en dan komen we weer bij Gabor Maté. Transgenerationeel trauma, dingen die niet zijn verwerkt door eerdere generaties, dat is geen vage shit. Het is super concreet. Wij hebben allemaal (en dan doelt hij op de oudere generatie) last van oorlogstrauma ergens. Mijn vader heeft in een kamp gezeten, ik kan dat nog voelen hier', wijst Bakker op zijn borst.
Zorgen om verdwijnende generatie
Bakker is zoals hij wel vaker in de podcast aanhaalt groot fan van Gabor Maté (80). Maar dat is iets dat hem zorgen baart. De bekende trauma-experts dreigen binnen afzienbare tijd te overlijden. Maté is 80, Bessel van der Kolk 81 jaar oud, Peter Levine 82. Ze zijn nu nog actief, maar hoe lang nog? 'Wie gaat het stokje overnemen?', vraagt Bakker zich af in de podcast.
Het verbaast hem ook dat zo weinig mensen in de zorgwereld bekend zijn met Maté. 'Ik vroeg aan iemand van 300 ultra lopers: 'Wie is er spiritueel?', waarop er drie hun hand op staken. Wie kent Gabor Maté? Toen waren er nog maar twee over. Gisteren speel ik in de Achterhoek met mijn zoon voor een sympathiek bedrijf, een zorginstelling. Ik vroeg aan ze wie Gabor Maté kent? Nul. En dat zijn mensen die een beetje in die sector werken.'
'Ik stel die vraag omdat ik zelf uit de verslavingszorg kom en destijds Hongerige geesten van Maté ging lezen. Het is relevant dat ze van Maté leren om de essentiële vraag te stellen: 'Waarvan heb je pijn''. Want wat doe je met drank en drugs, je probeert pijnlijke emoties te beteugelen, maar daaronder zit vaak oud zeer. Maté die legt dat als de allerbeste uit, maar 95 procent van de Nederlanders heeft nog nooit van hem gehoord.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties