Zo ga je goed met angst en depressie om

Zo ga je goed met angst en depressie om

De twee psychische problemen die het meest voorkomen zijn angst en depressie. In Nederland krijgen ruim vier op de tien mensen te maken met psychische problemen en heeft rond de twintig procent van de bevolking een psychische ziekte, zoals angst of depressie.

Er is echter een kans dat deze aantallen gaan groeien, mede door de pandemie. Volgens de Amerikaanse Apotheek Instantie Express Scripts is het gebruik van anti-angst medicijnen tussen half februari en half maart van 2020 met 34,1 procent gestegen. Uit het rapport bleek dat het gebruik van benzodiazepine-medicijnen een piek bereikte in de week die eindigde op 15 maart, met een piek van bijna achttien procent.

Zelfs met een vaccin lijken de gevolgen van de pandemie niet snel weg te gaan. Naast de angst voor het virus lijden mensen aan de angst voor het verlies van een baan, financiële problemen, relatieproblemen en andere negatieve omstandigheden door de crisis en lockdowns. De controle over het leven en de gebeurtenissen zijn weggevallen, maar waar nog wel controle over te vinden is is je eigen reactie op de gebeurtenissen.

Het leven is voortdurend in beweging en zelfs als COVID-19 weggaat, zal er angst of bezorgdheid voor in de plaats komen. Zelfs de personen die een baan hebben, of veel geld of een mooi huis, kunnen zich zorgen maken over of dit wel voor altijd is en wanneer ze het allemaal zouden kunnen verliezen. De omstandigheden zelf creëren dus geen angst, maar de reactie erop.

Er zijn een aantal technieken, veel uit hypnotherapie concepten, die kunnen helpen om beter om te gaan met angsten, zonder medicijnen. Ze kunnen op elk moment en op de meeste plaatsen worden toegepast. Begin met het instellen van een gewoonte gedurende de dag waarbij je ervoor kiest om jezelf een aantal keren te kalmeren. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker het zal worden, zelfs te midden van echte problemen en onrust.

  • Zoek een comfortabele en veilige plek die vrij is van afleiding. Als je je op je gemak voelt, ga dan zitten met je ogen open en begin diep adem te halen. Adem diep in, houd hem twee tot drie seconden vast en laat hem dan weer uit. Je moet inademen door je neus, en uitademen door je mond. Doe dit drie keer en bij de derde uitademing sluit je je ogen. Concentreer je op het kalmeren van je geest en je lichaam. Wees je bewust van wanneer je geest wil racen of je lichaam wil opspringen om iets te doen. Blijf gewoon zitten en geniet van de ademhaling. Het hoeft geen uren te duren: twee of drie minuten is al goed. Probeer, indien mogelijk, de oefening wel twee tot drie keer per dag te doen. 
  • Als je eenmaal de ademhaling onder de knie hebt en de tijd hebt doorgebracht met rustig en stil zitten, voeg er dan een mantra of positief gezegde aan toe dat je geest kan kalmeren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ben kalm, ik heb vertrouwen, ik heb alles onder controle.’ Zeg dit keer op keer totdat je het als echt begint te ervaren. Als je deze woorden niet wilt geloven, begin dan met iets eenvoudigers, zoals: ‘Ik voel hoe mijn adem mij kalmeert’ of ‘Ik ben kalm, ik ben vrij van zorgen op dit moment’. 
  • Neem gedurende de dag een paar momenten om je bewust te worden van je lichaam en je lichaamshouding. Ga bij jezelf na. Ben je gespannen? Ineengezakt? Knarsen je tanden of heb je je handen op elkaar geklemd? Maak gedurende de dag een paar keer een bodyscan en wees je bewust van hoe en wat je lichaam doet. Rol je schouders als je dat kunt, of rek of maak cirkels met je polsen of enkels. Zelfs kleine, eenvoudige bewegingen kunnen de spanning losmaken.
  • Ga naar buiten. Zelfs op koude dagen zoals deze. Zoek een veilige plek op, sluit je ogen en adem de frisse, koude lucht in. Je kunt ook een mantra gebruiken voor buiten, bijvoorbeeld: ‘Ik adem spanning, angst en bezorgdheid uit en ik adem kalme en helende lucht in.’
  • Let op je gedachten. Tegen jezelf praten bouwt zichzelf op en als het negatief is, kan het een eigen leven gaan leiden. Als je merkt dat je meer opgewonden raakt, of je zorgen maakt, of sneller beweegt, word je dan bewust van wat je geest je vertelt. Als je geest zegt: ‘Het zal niet lukken, het kan niet, ik kom er nooit…’ besluit dan te stoppen. En onderbreek die gedachten door het woord ‘stop’ hardop te zeggen.
    Zeg tegen de gedachten: ‘Dit is niet jouw huis, je moet vertrekken’ en vervang ze dan door iets wat objectiever is: ‘Ik kan ervoor kiezen om het rustiger aan te doen. Ik kan aan één ding tegelijk werken. Ik heb de mogelijkheid om veranderingen aan te brengen.’ Bepaal de juiste woorden voor jouw situatie en houd ze bij de hand zodat je ze tevoorschijn kunt halen wanneer je ze nodig hebt.

Je geest is een krachtig instrument, en het kan vaak lijken alsof het tegen je werkt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Erken de kracht van je geest en onderneem stappen om de negatieve kracht te veranderen in een positieve. Verschrikkelijke problemen en negativiteit zullen niet verdwijnen, die horen bij het leven, maar je vermogen om ermee om te gaan en te weten wat je moet doen en hoe je het moet doen zal worden versterkt en elke keer dat je er voor kiest om voor jezelf iets te doen om kalm te blijven en te beheersen wat je kunt, zal je vermogen om ermee om te gaan worden vergroot en versterkt. (Foto: Pexels/Nathan Cowley)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer