Geld maakt echt niet altijd gelukkig(er)!

Geld maakt echt niet altijd gelukkig(er)!

Geld maakt niet altijd gelukkig, dat is wat ons is aangeleerd. Toch staan rijke landen altijd bovenaan de lijstjes die onderzoek doen naar de mate van gelukkig zijn of welzijn. Onderzoekers van de McGill Universiteit stelden een andere vraag om geluk te meten.

Economische groei wordt vaak gelinkt aan de stijging van het welzijn van mensen in arme landen. Onderzoekers betwijfelen echter deze link. Zij hebben juist gekeken naar extreem arme landen die vaak niet worden opgenomen in dit soort lijstjes en zij komen tot een geheel andere conclusie!

De onderzoekers gingen opzoek naar landen waar geld eigenlijk nauwelijks betekenis heeft. Tot hun verbazing zagen ze dat de meerderheid van de mensen in dit soort landen juist extreem gelukkig waren. In gemeenschappen die gerekend worden tot armste groepen van de wereld was de mate van geluk vergelijkbaar met die van Scandinavische landen. De Scandinavische landen scoren op de reguliere lijstjes altijd het hoogst wat betreft de geluk-ervaring.

Hoe komt het dat de meest 'extreme' landen - landen die dus óf extreem rijk zijn of juist extreem arm - dezelfde mate van geluk ervaren? De onderzoekers denken dat dit komt omdat de mensen in de meest arme landen qua subjectieve beleving een prima leven hebben. In dit soort gemeenschappen of landen speelt geld simpelweg een minder belangrijke rol. De band met de gemeenschap is hier zo sterk, dat zij daar hun mate van welzijn op baseren.

De onderzoekers zijn van mening dat de subjectieve beleving van welzijn dus zeker niet altijd afhankelijk is van economische groei. Iets wat nu als leidende opvatting omtrent geluk wordt gezien.

Het is een opmerkelijke bevinding. In landen die ook arm zijn, zoals Bangladesh, maar waar geld wel een belangrijke rol speelt zag men dat de mate van geluk vele malen lager lag dan landen, die ook extreem arm zijn, waar geld geen belangrijke rol speelt.

Het onderzoek laat dus zien hoeveel invloed de afhankelijkheid van geld op ons leven kan hebben. Zo gauw geld de bepalende factor is binnen een land om rond te komen is het al vrij snel een belangrijk middel om geluk te ervaren. Terwijl samenlevingen waar de rol van geld nog minder dominant is zie je dus dat mensen geluk ervaren uit hele andere aspecten van het leven.

'Geld maakt niet gelukkig', helaas is dit maar half waar. Geld heeft wel degelijk invloed op de mate van geluk, zeker als een samenleving volledig gebouwd is op de rol en functie van geld. Landen die een stuk meer autarkisch zijn opgebouwd zijn inderdaad niet afhankelijk van geld om gelukkig te zijn. Maar wij in zekere mate toch wel. (Foto: Kevin Schneider/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer