Gevolgen verlenging lockdown groot voor de psychische gezondheid stellen experts

Gevolgen verlenging lockdown groot voor de psychische gezondheid stellen experts

Een groot deel van 2020 hebben we binnenshuis gespendeerd en nu de lockdown van half december met drie weken verlengd is, begint 2021 nog niet heel rooskleurig. In een interview met NU.nl vertellen gedragsexperts en de GGZ over wat deze geïsoleerde periodes met ons mensen doen.

De huidige lockdown zorgt ervoor dat, als deze daadwerkelijk afloopt in februari, het Nederlandse volk ongeveer acht weken binnen heeft gezeten. Dit is vijftien procent van één heel jaar; geen rooskleurige manier om een nieuw jaar te starten dus. Dit kan ervoor zorgen dat veel Nederlanders er doorheen zitten en er vooral heel erg klaar mee zijn. Dit is een normale reactie, vertelt hoogleraar emoties en affectieve processen Agneta Fischer tegen NU.nl: We zijn niet goed bestand tegen deze geïsoleerde periode.

Gevolgen

Mensen kunnen tot een bepaalde hoogte de negatieve gevolgen van een crisis situatie zoals deze en de lockdowns relativeren, maar op een geven moment is de energie om dat te doen op. En dat kan voor problemen zorgen, stelt de GGZ. Zij maken zich al een langere tijd zorgen om de effecten, en met name lange termijn effecten, van de lockdown. Hoewel de verlenging begrijpelijk is in het kader van virusbestrijding, is het voor inwoners die al door het ijs dreigden te zakken geen goede zaak,vertellen zij tegen NU.nl.

In een eerder artikel sprak IndeSpiegel.nl met MIND over hun zorgen over de mentale gezondheid van de GGZ-doelgroep. Met name deze doelgroep zou een groter risico lopen op de verering van hun al bestaande klachten en dat kan grote gevaren met zich meebrengen. Voor ‘niet kwetsbare’ en ‘al kwetsbare’ mensen zorgt de huidige crisis en lockdown voor mentale problemen. RIVM-gedragswetenschapper Marijn de Bruin stelt in het artikel van NU.nl dat Nederlanders angstiger, somberder en eenzamer worden. Dit terwijl de hoeveelheid zorgen alleen maar toe kunnen nemen.

Geen perspectief 

Net zoals de horeca ondernemer die wij in 2020 spraken, is perspectief de sleutel om te zorgen dat de neerwaartse spiraal niet te diep gaat. En juist dat perspectief ontbreekt nu, oordeelt Fischer. Eerst hadden we perspectief met dat de lockdown op 19 januari zou eindigen, maar naarmate de weken voorbij gingen en het niet beter ging met de cijfers, was het te verwachten dat hij verlengd werd. Hoewel we wel een nieuwe ‘einddatum’ hebben, is het onzeker of deze einddatum ook echt gaat gebeuren en is het perspectief dus geheel verdwenen.

Jongeren

Vooral de jongeren hebben last van de verlenging van de lockdown en de GGZ maakt zich hier grote zorgen om. School is online, er zijn geen naschoolse activiteiten meer en de structuur is geheel verdwenen. Dit zorgt voor een toename van angst, depressieve gevoelens en suïcidaliteit en het risico dat kwetsbare kinderen buiten beeld raken. Arne Popma, psychiater en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, luidt de alarmbel, omdat hij net als de GGZ bang is dat het goed fout gaat met de jeugd. ‘Kinderen zijn afhankelijk van hun schoolse omgeving, terwijl jongvolwassenen meer stress ervaren en hun veiligheid in het geding kan komen’, legt hij uit.

Omdat de jongeren de groep zijn die volgens de GGZ het hardst worden geraakt, is het ook geen probleem wat in een paar maanden na de lockdown opgelost gaat zijn. Volgens Pompa is niet alleen het perspectief over ‘wanneer gaat dit eindigen’ verdwenen, maar ook het gehele toekomstperspectief. ‘Heb ik nog werk na dit?’ of ‘is mijn diploma wel waardig genoeg om aan het werk te komen?’ zijn vragen die veel jongeren hebben. Het aantal angstklachten zou bij de zorginstellingen zijn verdubbeld en op sommige plekken zelfs meer dan verdubbeld. Pompa stelt dat het zelfs twee tot drie jaar kan duren voordat de mentale gezondheid van de jongeren weer op peil is.

(Foto: Pexels/Andrew Neel)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer