GGZ inGeest opent ‘afbouwpoli’ om patiënten te begeleiden in het afbouwen van antidepressiva

GGZ inGeest opent ‘afbouwpoli’ om patiënten te begeleiden in het afbouwen van antidepressiva

Meer dan één miljoen Nederlanders slikken dagelijks antidepressiva tegen depressie en angststoornissen. Het afbouwen van dit medicijn als het beter gaat is een belangrijk onderwerp, maar volgens de NOS een ondergewaardeerd onderwerp. Zowel patiënten als artsen weten niet altijd wie er kan stoppen, hoe ze moeten stoppen en wanneer ze moeten stoppen. Een nieuw ‘afbouwpolikliniek’ in Amsterdam moet daarbij gaan helpen.

Als het beter gaat met de patiënten die aan de antidepressiva zitten, kunnen ze op een geven moment gaan afbouwen. Ze voelen zich beter dan eerst en hopen dat ze zonder de medicatie verder kunnen. Want antidepressiva helpt misschien tegen mentale problemen; het heeft ook vele bijwerkingen die patiënten als negatief ervaren. Maar zomaar van de een op andere dag stoppen is niet verstandig. Wat dan wel verstandig is en op welke manier, is vaak niet duidelijk voor zowel de arts als de patiënt.

Afbouwpoli

Voorheen was het aan de persoonlijke artsen van de patiënt om te bepalen of de patiënt in kwestie van de antidepressiva af kon en op welke manier. Maar omdat dat niet altijd even makkelijk is, is de eerste afbouwpoli van Nederland opgezet. De afbouwpoli is deel van de GGZ inGeest, locatie De Nieuwe Valerius, en heeft een team van verpleegkundig specialisten, psychologen, psychiaters en apothekers in dienst genomen.

Als een persoon uit de regio Amsterdam de antidepressiva wil afbouwen, kan hij of zij naar deze afbouwpoli en wordt er met een intake gekeken of de patiënt kan afbouwen en zo ja, op welke manier. Er wordt een ‘plan van aanpak’ gemaakt wat persoonlijk en verschillend is voor elke patiënt. De ondersteuning kan vervolgens worden geboden vanuit de poli, maar ook met begeleiding van eigen psychiater of huisarts.

Maatwerk 

Echter hebben niet alle patiënten last van problemen met afbouwen, benadrukt psychiater en mede-initiatiefnemer Christiaan Vinkers in het NOS artikel. Er zijn patiënten die zonder moeite kunnen stoppen met antidepressiva en hierin goed worden begeleid en begrepen door hun arts of psychiater. Maar in andere gevallen blijkt het een stuk ingewikkelder te zijn dan ‘gewoon stoppen’.

Volgens Vinkers heeft het te maken met dat afbouwen van antidepressiva een kwestie van maatwerk is. Patiënten zijn verschillende individuen en hebben allemaal een verschillende behandeling nodig, maar daarbij komt kijken dat er verschillende soorten antidepressiva zijn en die hebben weer verschillende soorten afbouwmethodes nodig.

Meer onderzoek 

Om precies te bepalen wat de beste manier is om antidepressiva af te bouwen, is nog niet duidelijk. Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar hiermee zijn verschillende onderzoekers wel mee bezig. Daarbij doet de GGZ inGeest mee aan verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar stoppen met medicijnen, zoals OPERA en TAPER-AD. Op de afbouwpoli zelf wordt verder geen onderzoek gedaan, maar Vinkers hoopt dat de praktijkervaring alleen al bijdraagt aan het vergroten van de kennis over afbouwen.

(Foto: Pexels/JESHOOTS.com)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer