Hoe kan je je eigen droom besturen?

Hoe kan je je eigen droom besturen?

Een lucide droom, wat is dat? De eenvoudige definitie van een lucide droom is een droom waarin je je realiseert, terwijl je in de droom bent, dat je droomt. Je denkt waarschijnlijk: ‘O, ik weet dat ik droom’. Met oefening kun je zelfs de actie controleren als een filmregisseur, en delen van je lucide droomwereld vergroten - van het beleven van je fantasie tot tijdreizen tot het ontmoeten van gidsen en buitenwereldse figuren tot het vliegen door muren en de ruimte.

De meesten van ons zullen ten minste één lucide droom ervaren in ons leven. Volgens een recente overzichtsstudie heeft 55 procent van de volwassenen ten minste één lucide droom ervaren en 23 procent ervaart regelmatig lucide dromen. Lucide dromen vinden meestal plaats in de REM-slaap. De REM-slaap is een fase van de slaap met snelle oogbewegingen, gebrek aan spiertonus en de meest waarschijnlijke tijd om te dromen. Dus hoe meer je slaapt, hoe meer tijd er wordt doorgebracht in REM, en hoe waarschijnlijker het is dat je een lucide droom zult hebben.

Zodra je lucide wordt creëert het visuele deel van je hersenen een realiteit op dezelfde manier als wanneer je wakker bent; de hersenen kunnen het verschil niet zien tussen droom en realiteit. Door je bewustzijn te gebruiken, kun je de prefrontale cortex van je hersenen volledig online brengen en een wakkere ervaring hebben in de droom. Dan weet je dat je aan het lucide dromen bent.

Voordelen van lucide dromen

Hoewel het misschien vreemd klinkt om te weten dat je droomt, kan het ook voordelen hebben. Rose Inserra, auteur van Inside Your Dreams: An Advanced Guide to Your Night Visions, deelt een aantal van die voordelen:

  • Het is een onderbreking van de voorspelbare realiteit van het leven, je kunt plezier hebben door te creëren en te doen wat je verbeelding maar aankan.
  • Het is goed voor het oplossen van emotionele trauma's, angsten, fobieën, angsten en psychologische problemen. In je lucide dromen kun je de angst nabootsen en de droomsequentie herschrijven zodat je je obstakels overwint en je angsten onder ogen ziet.
  • Het verbetert vaardigheden en algeheel zelfvertrouwen. Succesvolle sporters gebruiken visualisatietechnieken om vaardiger en fysiek sterker te worden. Lucide dromen hebben hetzelfde doel.
  • Het helpt bij lichamelijke genezing. Van lucide dromen is bekend dat het helpt bij genezing in het algemeen, van het waarschuwen voor gezondheidsproblemen tot het helpen bij fysieke verwondingen en het verkrijgen van medisch advies.
  • Het lost problemen op. Deze staat van lucide dromen kan je voorzien van een reeks antwoorden. Wetenschappers, uitvinders en ingenieurs zijn in staat geweest om toegang te krijgen tot deze poort naar bewust dromen en kennis terug te brengen naar hun wakkere wereld.
  • Het verhoogt je creativiteit. We ervaren de langste duur van de REM slaap net voordat we wakker worden. Dit opent een enorme bron van creativiteit waar de dromer dingen anders kan zien en verbanden kan leggen die buiten de norm liggen.
  • Het helpt bij persoonlijke transformatie en groei. Lucide dromen kunnen je in contact brengen met het diepere deel van jezelf, dus in tijden van crisis kun je een beroep doen op luciditeit om je te helpen emotioneel veerkrachtiger te worden.

Maar hoe kun je dan een lucide droom ‘opwekken’ en ‘verbeteren’? 

1. Spreek het af met jezelf:

Maak het plan met jezelf om je droom te herinneren. Terwijl je in slaap valt, herhaal je steeds weer in je gedachten: ‘Vannacht herinner ik me mijn dromen.’ Bij het beoefenen van lucide dromen kun je je geest trainen om kritisch bewust te zijn door gebruik te maken van de kracht van suggestie en intentie. Voor het slapen gaan kun je naar je vingers kijken en zeggen: ‘Vannacht in mijn dromen zal ik mijn vingers zien bewegen en weten dat ik droom.’ Probeer oprecht te verwachten een lucide droom te hebben. Het werkt.

2. Realiteitstesten:

Realiteitstesten is een soort mentale training die je oefent tijdens het waken. Het is een ‘lucide droom techniek’ waarbij je meerdere keren per dag je omgeving controleert om te zien of je aan het dromen bent of niet.

3. Wakker-terug-naar-bed techniek:

Als je vroege ochtenden aankunt, zet dan je wekker twee tot drie uur eerder dan normaal. Als je eenmaal wakker bent, ga dan ontspannen op je bank of bed zitten, schrijf in je droomdagboek, en lees een goed boek over lucide dromen. Na ongeveer twintig tot dertig minuten, ga terug naar bed en ontspan. Je zou in totale ontspanning moeten zijn, klaar om een lucide droom toestand binnen te gaan door na te denken over dromen en wat je gaat doen in je lucide droom.

Lucide droom ervaringen zijn krachtig en hebben vaak diepgaande, langdurige emotionele effecten in je wakkere wereld. Slaap goed, blijf sociaal verbonden, wandel en beweeg en concentreer je op praktische dagelijkse taken om je te helpen gefocust te blijven op de realiteit.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer