De gemiddelde wachttijd van de jeugdzorg is opgelopen naar tien maanden, concludeert Het Vergeten Kind. Hierdoor moeten ook kinderen met spoed hulpvraag lang wachten. En dat brengt allerlei gevaren met zich mee.
Kinderen die opgroeien in een onstabiele thuissituatie en hier niet snel hulp bij ontvangen, kan grote gevolgen hebben. ‘Bestaande problemen verergeren, de spanning in het gezin loopt op, kinderen vallen uit op school en vereenzamen’, stelt de organisatie tegenover NOS.
Lees ook
Structureel probleem
Om tot een uitspraak van tien maanden te komen, sprak het Vergeten Kind met 21 kinderen en 120 hulpverleners. Dat de wachttijden lang zijn bij de jeugdzorg was al eerder bekend, maar hoeveel maanden precies was een nieuwe ontdekking. Lange wachttijden zijn bij vrijwel elke hulpinstantie een probleem. Zeker na een jaar waar de mentale gezondheid een klap kreeg, was het voor een al overbelast systeem moeilijk om alle hulpvragen te kunnen beantwoorden.
Volgens de stichting heeft het er ook mee te maken dat de hulpvragen steeds ingewikkelder worden, waardoor ze meer tijd vragen, dat gemeenten en zorgaanbieders te weinig geld ontvangen en veel tijd kwijt zijn aan administratieve zaken, in plaats van aan hulp bieden.
Aan dat geld wordt nu wel gewerkt. Eind april maakte demissionair staatssecretaris Blokhuis bekend dat er 613 miljoen euro vrijkomt om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Het geld is er om de wachttijden in de jeugd-ggz aan te pakken en onderdelen als de capaciteit van de crisis afdeling, uit te breiden. Hoewel de stichting blij is met het geld, is het niet de oplossing. Alleen als de oorzaken van de te lange wachttijden structureel worden aangepast, verdwijnen ze. (Foto: Pexels/Keira Burton)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties