De natuur moet een belangrijke rol krijgen in de mentale gezondheidszorg besloten meerdere GGZ-instellingen tijdens de webinar ‘Groene GGZ’. Meerdere instellingen werden het met elkaar eens over dat natuur ingezet kan én moet worden bij de behandelingen van verschillende soorten psychische problemen.
Meer dan 70 partners uit de geestelijke gezondheidszorg deden mee aan de webinar van Nature for Health, IVN Natuureducatie en Green Mental Health. Het doel van de online bijeenkomst was om te praten over of en hoe natuur een rol kan spelen in de behandelingen van mentale problemen. Volgens Renske Visscher, regiodirecteur van IVN en verantwoordelijk voor Natuur & Gezondheid, liggen er op dit moment duizenden onderzoeken op de plank die aangeven hoe belangrijk natuur is voor de gezondheid. Visser is heel blij dat er eindelijk serieuze aandacht voor komt deelt zij met Natuur Educatie.
Groene GGZ
Een onderdeel van het ‘Groene GGZ’ plan is bijvoorbeeld om de behandelkamer naar buiten te halen. Sommige GGZ-instellingen bevinden zich al in de natuur, maar toch vinden alle behandelingen binnen vier muren plaats. Volgens Nature for Health, IVN Natuureducatie en Green Mental Health kunnen de terreinen beter worden benut of anders ingericht worden. In plaats van te praten binnen vier muren, kan er dan gewandeld worden door de natuur ofwel de ‘healing environment’. Een ander onderdeel van het plan is dat GGZ-instellingen ook hun vaak grote groene terreinen zouden kunnen openstellen voor de wijkbewoners voor meer contact met de buurt.
Het project ‘Groene GGZ’ zal de komende maanden worden uitgewerkt om op 30 september 2021 te worden gelanceerd op het congres ‘Natuur en Mentale Gezondheid 2021’. (Foto: Pexels/Tobi)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties