Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman schreef een boek over cosmetische ingrepen. Het boek heet Psychologie van het uiterlijk. Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om een cosmetische ingreep te doen.
Woertman verklaart waarom mensen die stap nemen. 'Beelden hebben geen actie nodig om in je hersenen te komen. Zoals bij lezen bijvoorbeeld wel het geval is; je moet actief de woorden tot je nemen. Dat is bij beelden niet zo. Je hoeft er niets mee te doen en ze zitten al in je hoofd; ze komen als een soort dia's in je hersenen. En je kijkt met die beelden naar jezelf in de spiegel, je kijkt niet met je ogen.'
Een veilige opvoeding voorkomt dat je vatbaarder wordt voor de beelden. Dat betekent fijne ouders, veel aanraking, een sociale bedding en een veilige omgeving. Als dit er niet is, dan ben je geneigd mee te doen aan de onrealistische beelden op sociale media. 'Omdat daar de belofte ligt dat er dan van je gehouden wordt. Het gaat helemaal niet over schoonheid. Het gaat over geliefd willen worden.'
Woertman concludeert dat we tegenwoordig lichamelijk mooier zijn dan vroeger, maar dat dit voor de meeste mensen niet genoeg is. 'We zijn feitelijk veel mooier geworden door de welvaart, kijk maar naar de gebitten en de huid. Maar de onvrede is enorm veel groter.'
Ze geeft nog een andere reden op voor de perfectie van veel mensen. Die kan met de onzekerheid voor na ons leven te maken hebben. 'Ik denk dat al het verlangen naar van het uiterlijk eeuwige jeugd en schoonheid van alles te maken heeft met onze angst voor de dood', vertelt ze in het programma Kunststof TV. Klik hier om de hele uitzending van bijna een uur te bekijken.
Cosmetica-ingrepen in Nederland
In 2018 is voor het eerst gemeten dat er in Nederland jaarlijks 400.000 cosmetica-ingrepen worden gedaan. Dit aantal is opgesplitst in 250.0000 botoxbehandelingen en 125.000 behandelingen waarbij fillers zijn gebruikt. De rest zijn de zogenaamde injectables.
'We zien allemaal een stijging in het aantal mensen dat we behandelen. Het aandeel jonge vrouwen stijgt ook met ongeveer tien procent per jaar. Door dit onderzoek weten we straks precies hoeveel', zei Tom Decates, werkzaam voor het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en samensteller van de eerste 'nulmeting' van jaarlijkse cosmetica-ingrepen in Nederland, tegen de NOS. (foto: Mark_Mook_Fotografie/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties