Voor het eerst weer naar een feest? Zo pak je dat aan zonder angstig te worden

Voor het eerst weer naar een feest? Zo pak je dat aan zonder angstig te worden

De versoepelingen gaan nu met een rap tempo: zelfs de nachtclubs mogen vanaf deze week open, tot in de late uurtjes. Voor velen is dit fijn, maar voor sommigen, vooral voor de introverte mensen, is dit even wennen. Want er is geen excuus meer om niet af te spreken. Als je toch wilt gaan, zijn de tips van Marty Nemko handig om je goed voor te bereiden en zonder al te veel stress een leuke avond te hebben.

1. Zorg dat je bij de vroege vogels bent

Bijvoorbeeld, als de uitnodiging voor 19.00 uur is, kom dan vijf à tien minuten later aan. Op die manier heb je de kans om je te installeren voordat de horde binnenkomt. Ook kan de gastheer of -vrouw vaak wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld bij het serveren van drankjes of het klaarzetten van eten. Als je aanbiedt te helpen, doe je de gastheer een plezier en heb je iets anders te doen dan te wachten tot iemand met je praat.

2. Zorg dat je een openingszin hebt

Na ‘Hallo, ik ben…’ helpt het om een vraag of opmerking klaar te hebben. Voorbeelden hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘Waar ken je de host van?’ of ‘Nu de COVID-afsluiting eindelijk is opgeheven, staan veel mensen te popelen om weg te gaan. Jij ook?’ Luister goed naar het antwoord: Suggereert het iets wat je zou willen toevoegen of een vraag te stellen. Dat helpt ervoor te zorgen dat het gesprek niet snel vastloopt.

3. Denk aan één of twee dingen waar je graag over praat

Op die manier worden de gesprekken die je houdt, niet al te snel oppervlakkig en heb je ook een houvast als je te nerveus wordt om het gesprek door te zetten. En wie weet: misschien ontstaat er wel een heel leuk gesprek!

4. Leer om te gaan met afwijzing 

Af en toe zal de persoon aangeven dat hij niet met je wil praten, misschien door een eenlettergrepig antwoord te geven, zijn hoofd om te draaien of zelfs zijn voet van je af te wenden. Het is waarschijnlijk niet persoonlijk. Hij kan aan het wachten zijn om met iemand te praten of hij is op zoek naar iets en jij bent niet het juiste type.

Je zou iets kunnen zeggen als, ‘Je lijkt een beetje druk. Ik zal je laten gaan.’ Als je het mis had en de persoon wil wel met je praten, krijg je misschien zelfs een verontschuldiging. Als je gelijk had, zal hij of zij je gevoeligheid waarderen. Maak je je hier niet te druk om. Als dat gesprek niet werkte, zijn er andere vissen in de zee.

5. Houd een afscheidswoord voor de gastheer klaar

Mocht het nu niet leuk zijn of mocht je nu echt last krijgen van paniek of angst, dan heb je al iets ‘voorbereid’ om te zeggen en hoef je niet weg te vluchten. Het hoeft niet lang of ingewikkeld. Een korte: ‘Ik ga ervandoor, maar het was heel gezellig’ is echt al genoeg.

Kunnen één van de bovenstaande punten een basis zijn voor optimisme dat je zult genieten van een feestje? En wie weet? Misschien zal een beetje succes als gast je doen besluiten om er één te geven. (Foto: Pexels/cottonbro)

Lees meer over:
Stress Angst Introvert Psychologie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer