Slaappillen, bijvoorbeeld Xanax, Ativan, Klonopin, Valium en Restoril, worden vaak voorgeschreven om de slaap te bevorderen. Als kalmeringsmiddel zorgen ze er inderdaad voor dat je gemakkelijker in slaap valt. Maar betekent dit dat je ze altijd moet nemen?
Uit onderzoek blijkt dat benzodiazepinen (een groep medicijnen voor slaapproblemen) iemand zo ernstig kan ‘verdoven’, dat het zijn of haar vermogen om de volgende dag goed te functioneren aanpast. 80 procent van de gebruikers ervaart zelfs symptomen zoals overmatige vermoeidheid en geheugenverlies.
Deze effecten worden erger naarmate je het middel langer gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat het zich kan ophopen in de spiervezels, waardoor de uitputting en moeheid verergert. En hoewel het niet wordt aanbevolen, neemt 40 procent van de mensen benzodiazepinen op lange termijn.
In combinatie met alcohol
Daarnaast worden slaappillen ook vaak gebruikt in combinatie met alcohol, toont het onderzoek aan. De gedachte hierbij is volgens slaapdeskundige Olivia Arezzolo: ‘één druppeltje kan toch geen kwaad?’ Onderzoek toont aan dat de ‘benzo-kater’ (grote vermoeidheid) echter met meer dan 30 procent kan worden versterkt als je tegelijkertijd alcohol drinkt.
Ontwenningsverschijnselen
Stoppen met slaappillen is dan ook niet de makkelijkste zaak van de wereld. Uit een ander klinisch onderzoek blijkt dat, net zoals bij antidepressiva, 40 procent van de benzo-gebruikers ontwenningsverschijnselen vertoont als ze stoppen met het gebruik van benzo’s. Eén van de ontwenningsverschijnselen is niet kunnen slapen zonder de medicatie. Andere studies tonen aan dat angst en depressie ook vaak voorkomen bij ontwenningsverschijnselen - zelfs na slechts een paar weken gebruik.
Hoewel het voor sommigen voor periodes noodzakelijk is om slaappillen te gebruiken, raadt Arezzolo het langdurige gebruik af. Er zijn ook andere opties dan slaappillen, zoals slaapthee, valeriaan of kamille. Maar het belangrijkste is volgens Arezzolo om achter de oorzaak te komen van de slaapproblemen. Met slaappillen, natuurlijk of onnatuurlijk, pak je het probleem wel aan, maar niet de oorzaak ervan.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties