Het klinkt heel simpel, een leuke dag te hebben. Voor een fijne dag zijn geen dure dingen nodig of veel energie; geluk kan al in de kleinste dingen zitten. Maar toch lukt het lang niet iedereen en dat is zonde, want we kunnen elke dag maar één keer leven. Waarom niet het beste ervan maken?
Wakker worden met dankbaarheid
Uit onderzoek van Alex Wood, Jeffrey Froh en Adam Geraghty blijkt dat mensen die dagelijks dankbaarheid beoefenen, een beter en gezonder leven hebben. Dit kan al bij iets heel kleins als dankbaar zijn voor een warm bed en dat er lekker eten in huis is voor een ontbijt. Wees daarnaast ook dankbaar dat je gezond bent en in staat bent om voor jezelf te zorgen, op welke manier dan ook.
Als je er moeite mee hebt om dankbaar wakker te worden, bedenk dan eens hoeveel mensen in de wereld niet zoveel geluk hebben als jij. Probeer elke dag te beginnen met goede gedachten en voornemens. Dit is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Onthoud dat jij de baas bent over je geest, niet andersom (al voelt dat voor sommige mensen wel zo) en dat je kunt kiezen wat je denkt, hoe je je voelt, en wat je doet.
Neem ‘s ochtends tijd voor jezelf
De ochtenden zijn belangrijk, omdat ze onze stemming en houding voor de rest van de dag bepalen. Het is daarom belangrijk om in de ochtend tijd voor jezelf te nemen. Begin met iets leuks voor jezelf te doen, iets dat een glimlach op je gezicht tovert. Het kan zo simpel zijn als een kopje van je favoriete koffie, spelen met je huisdier, of gewoon een moment hebben om te genieten van de mooie zomerochtend. Neem de tijd om een beetje te mediteren. Het kan zo weinig zijn als vijf tot tien minuten rustig zitten en diep ademhalen.
Als er tijd voor is, is het ook goed om te sporten of te bewegen. Dit geeft namelijk de energie die je nodig hebt om de dag door te komen en daarnaast is sporten een oppepper voor je stemming, door de ‘feel good’ hormonen. Als je energiek bent en je innerlijk kalmeert, zal het gemakkelijker zijn om de dag door te komen.
Lees ook
Wees goed voor jezelf
Als je niet goed voor jezelf bent, wie dan wel? Probeer niet alles te doen, ga niet te ver en zet je niet te veel in ten koste van je fysieke en emotionele gezondheid. Zoek tijd om uit te rusten en te verjongen. Straf jezelf niet voor je fouten en vergissingen, maar leer ervan en ga verder. Zelfzorg en zelfcompassie zijn erg belangrijk, maar worden vaak vergeten in moeilijke tijden zoals een pandemie. Het zal niet alleen jezelf ten goede komen, maar ook je familie en je sociale omgeving. Volgens een studie van de Universiteit van Californië in Berkley, zijn mensen die zelfcompassie beoefenen meer gemotiveerd om zichzelf te verbeteren.
Doe iets aardigs voor anderen
Dit zal je direct een goed gevoel geven, vooral als je geen terugbetaling verwacht. Als je tijd over hebt, doe dan wat vrijwilligerswerk bij de voedselbank in de buurt, het dierenasiel, of een andere organisatie die behoefte heeft aan dit soort diensten. Je kunt ook geld doneren aan een goed doel, of gewoon een schouder zijn om op te leunen voor iemand. Iets aardigs doen en aardig zijn voor anderen stimuleert serotonine en dopamine, de ‘feel-good’ neurotransmitters in je hersenen. Daarom is het belangrijkste om te onthouden dat aardig en aardig zijn voor anderen goed is voor je hersenen.
Al deze handelingen kunnen je dag al een heel stuk beter maken. En er is geen luxe of veel geld voor nodig, écht niet.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties