Opinie | Boeddhistische teksten kunnen een reset creëren

Opinie | Boeddhistische teksten kunnen een reset creëren

Ik lees voordat ik ga slapen bijna dagelijks een kort verhaaltje van een boeddhistische schrijver. Momenteel is het een bewustzijn-boekje van Steve Taylor. De meeste teksten heb ik al gelezen, maar soms lees ik ze nog een keer. Ik doe dit met opzet, zodat mijn brein min of meer gehersenspoeld wordt met boeddhistische theorieën.

Ik denk dat ik daarmee beter af ben dan met de gangbare overtuigingen die in de Westerse maatschappij heersen. Of het gedachtegoed dat we op school of de universiteit hebben geleerd of wat ons indirect via vrienden, kennissen, reclames of andere vorm van interactie wordt opgedrongen. In feite zijn wij ook al 'gehersenspoeld'. Dat klinkt zwaar, maar lijkt niet onwaar.

We zijn deels geprogrammeerd om te presteren, om de hele dag nuttig te zijn, om producten te verzamelen, of om zoveel mogelijk ervaringen op te doen middels reizen. Dit is grotendeels onbewust er in geschoten. En ik wil dat eruit hebben, zodat ik zelf kan bepalen wat belangrijk is. Daarbij geef ik, vooralsnog, de voorkeur aan het boeddhistische gedachtegoed.

Sommige mensen denken dan meteen, als je die drijfveren weghaalt, dat ze dan maar van een flatgebouw moeten springen. Maar dat betekent het niet. Los van dat zou het niet betekenen dat je helemaal niks meer hoeft na te streven. Maar je zou een deel van die drijfveren kunnen minderen, of vervangen. Dit zou het lijden in het leven moeten verlichten.

Ik ben me daar van bewust en probeer dat te minderen en te vervangen door boeddhistische theorieën. Bijvoorbeeld, dat je aan het eind van het leven alles weer kwijtraakt. Dus het heeft helemaal geen zin om zoveel mogelijk spullen te verzamelen. Bovendien is dit ook nog eens veranderbaar en nooit vast. Zoals ze in het boeddhisme zeggen, alles is vergankelijk.

Door met regelmaat boeddhistische teksten tot me te nemen, denk ik dat ik mijn Westerse overtuigingen kan afbreken en die kan vervangen door een gezonder gedachtegoed, waarbij het lijden voor mezelf, maar ook voor anderen, zal verminderen. Hiervoor is discipline nodig, structuur, doorzettingsvermogen, maar ook moed. 'Je moet de ballen hebben om alles op te geven', zegt Thich Nath Hanh ook weleens.

Mocht je online weleens wat willen lezen, dan is de Dhammapada een optie. Dit zijn korte verzen die je soms snel kan lezen en die je kunnen prikkelen en stimuleren om je huidige overtuigingen los te laten. Om in de stemming te blijven, kunnen we afsluiten met een bijpassende vers:

'Wie in deze wereld verlangen overwint,
Dat zo ellendig is, en moeilijk te verslaan:
Zijn zorgen vallen weg van hem,
Als waterdruppels van een lotusbloem. '

(foto: Tobias Keller/Keller)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Studie: Hebben ouders de voorkeur voor een kind?

Broers en zussen delen een unieke band, gevormd door gedeelde herinneringen, familierituelen en af en toe een ruzie. Een nieu...

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Lees meer