We zitten nu al bijna een jaar in de coronacrisis. Voor velen had 2020 én 2021 heel anders moeten verlopen dan men vooraf had gedacht en gehoopt. Voor het niet halen van doelstellingen of voor het anders lopen van verschillende zaken geven we vooral onszelf de schuld. We zijn slachtoffer geworden van een zogeheten zelfschaamte. Terwijl dat helemaal nergens voor nodig is.
Universitair docent in de psychologie aan de universiteit van Santa Clara, David Feldman, is van mening dat we wel wat meer zelf-compassie mogen ontwikkelen. Een van de oorzaken dat 2020 zo’n stressvol jaar was komt omdat we onszelf de schuld geven van alles wat fout gaat. Al een jaar lang verloopt het leven totaal anders dan we hadden verwacht. Waarschijnlijk had iedereen wel heel andere plannen voor 2020, maar is hier weinig van terecht gekomen.
Velen geven zichzelf de schuld voor het niet behalen van deze verwachtingen, met alle gevolgen van dien. Doordat we onszelf hiervoor schamen én de schuld geven is ons leven er niet prettiger op geworden. We zijn veel gaan piekeren en in het algemeen is men meer stress gaan ervaren. Feldman pleit dan ook voor méér ‘zelf-vriendelijkheid’.
Door wat vriendelijker voor jezelf te zijn, en hiermee stress en frustratie te leren loslaten, kunnen we onze mentale en fysieke gezondheid een flinke boost geven; een verbeterde slaapritme; verhoogd immuunsysteem en een vooruitgang in onze cognitie. Langdurige blootstelling aan stress kan ernstige gevolgen voor ons hebben. Tijdens de coronacrisis ervaren helaas steeds meer mensen stress en depressieve gedachten, vaak voortkomend uit zelfschaamte, eenzaamheid of financiële stress.
Men kan zichzelf wapenen hiertegen door juist niet altijd jezelf de schuld te geven van alles wat fout loopt. Soms zijn er gewoon externe factoren die je verwachtingen in de soep hebben doen laten lopen. Maar continu piekeren hierover gaat je niks opleveren, behalve een verslechterde mentale én fysieke welzijn op de lange duur.
De boeddhistische monnik en leraar Ajahn Brahm kwam hierop met zijn eigen variant van mindfulness: kindfulness. Waarin zelfcompassie centraal staat bij het praktiseren van mindfulness. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness, in combinatie met de focus op (zelf) compassie, ons empathisch vermogen verbetert en onze stresservaringen drastisch verminderd. Ook al zit het soms even tegen, het ligt zeker niet altijd aan jezelf. Soms zijn er gewoon factoren waar je niks aan kan doen en die je leven even flink over hoop gooien. Geef jezelf hiervan niet altijd de schuld.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties