Eenzaamheid is een groot probleem gedurende deze gehele coronacrisis. De lockdown beperkt ons sociale leven gigantisch en veel mensen ervaren steeds vaker eenzaamheid. Een alarmerend rapport van de National Academies of Sciences, Engeneering, and Medicine (NASEM) laat zien dat eenzaamheid veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
Iedereen voelt zich wel eens alleen en zeker het afgelopen jaar ervaren mensen steeds vaker eenzaamheid. De lockdowns hebben ons sociale leven flink overhoop gehaald en de effecten op onze mentale gesteldheid zijn gigantisch. Uit onderzoek van NASEM blijkt dat meer dan een derde van de mensen boven 45 jaar eenzaamheid ervaren. Het grote probleem met deze doelgroep is dat zij vaak harder geworden getroffen door een striktere lockdown; aangezien zij vaker alleen wonen, en zich in een leeftijdsgroep bevinden die harder wordt getroffen door het Covid-19 virus en door andere gezondheidskwalen. Deze opeenstapeling van negatieve ervaringen zorgen ervoor dat veel volwassenen boven de 45 jaar zich structureel eenzaam voelen. Met alle gevolgen van dien.
Er is namelijk nogal wat bewijs dat hint naar allerlei gezondheidsrisico’s bij het ervaren van eenzaamheid. Recente studies laten zien dat mensen die zich structureel eenzaam voelen een grotere kans hebben op een vroegtijdig overlijden. Dit komt omdat de kans groter wordt dat zij slechtere eigenschappen ontwikkelen zoals het volledig stoppen met bewegen en sporten, overmatig roken en/of drinken. Mensen die eenzaam zijn zijn sneller geneigd om zich te bezondigen aan slechte gewoontes als soort van uitlaatklep voor hun gevoelens.
Ook ontdekten de onderzoekers allerlei andere mogelijke gezondheidsrisico’s die eenzaamheid met zich meebrengt. Sociale isolatie brengt een verhoogde kans van 50% op dementie met zich mee. Ook zijn de gevolgen van sociale isolatie en eenzaamheid desastreus voor hart- en vaatziekten. De kans op hartziekten wordt namelijk vergroot met 29% en de kans op een beroerte neemt met een derde toe.
Ook neemt de kans op depressies, angstaanvallen en zelfmoord flink toe. Het onderzoek laat zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn van eenzaamheid en maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk sociaal contact is. Het laat duidelijk zien dat mensen toch echt gezelschapsdieren zijn die flink wat sociale contacten nodig hebben, en dat een gebrek hieraan enorme impact kan hebben op onze gezondheid.
Gedurende de eerste lockdown waren online zoomsessies - of andere vormen van webcamgesprekken - nog een leuke afleiding, maar steeds meer mensen realiseren zich dat het natuurlijk nooit fysieke gezelschap kan vervangen. Eenzaam voelt iedereen zich wel eens, maar er zijn genoeg mensen die door een lockdown compleet afgezonderd leven van de samenleving. Voor deze groep zijn de gezondheidsrisico’s door eenzaamheid gigantisch opgelopen. De studie laat zien dat onze psychologische gesteldheid en gemoedstoestand enorme impact kan hebben op onze fysieke – en natuurlijk mentale – welzijn.
Het is juist in deze tijd van eenzaamheid enorm belangrijk om toch zo veel mogelijk contact te blijven onderhouden met onze naasten. Ook al kan dit niet altijd fysiek, we moeten koste wat kost ervoor zorgen dat we niet in een negatieve sleur terechtkomen. Zeker oudere mensen kunnen hier namelijk enorme schade door ondervinden.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties