In het voorjaar zijn veel vogels aan het fluiten. Vooral in de ochtenduren en in de avonduren zijn vogels erg actief. De voornaamste redenen zijn om concurrenten uit de buurt te houden, een soort territoriumdrift, of om indruk te maken op een soortgenoot. Er zijn wel bijzondere gevallen, zo legt gedragsbioloog en vogelgeluidenkenner Hans Slabbekoorn van de Universiteit Leiden uit tegen NRC.
'Normaal gesproken is soortherkenning een belangrijke functie van vogelzang', laat hij weten aan het dagblad. 'Als je hetzelfde klinkt, weet je elkaar te vinden – of juist uit de weg te gaan', gaat Slabbekoorn verder. Maar er zijn soorten die het bonter weten te maken. 'De zwartkop en de tuinfluiter bijvoorbeeld zijn nauw aan elkaar verwant, en hun zang is voor niet-kenners sowieso lastig uit elkaar te houden. Als ze bij elkaar in de buurt zijn gaan ze ook nog riedeltjes van elkaar kopiëren.'
Dit kan ervoor zorgen dat een andere vogel niet in hun territorium komt. 'Als een zwartkop een soortgenoot hoort – zelfs al is het in werkelijkheid een tuinfluiter – dan zal hij denken: dat territorium is al bezet'. Ook kan het gaan om voedsel te beschermen of te vergaren. 'Als een vogel de alarmroep van een andere soort nabootst, dan kan hij die vogels misleiden en bijvoorbeeld weglokken van een voedertafel. En van gaaien weten we dat ze soms miauwende buizerds imiteren om andere vogels te verwarren.'
Ook zijn er vogels die heel goed zijn in het imiteren van omgevingsgeluiden. Zo is er de liervogel, waar we vaker op IndeSpiegel.nl over hebben geschreven. Zo zijn er mannetjes liervogels die het geluid van andere vogels na kunnen doen. Zij ziet dit dan als gevaar en zal niet vluchten, waardoor hij door deze misleiding uiteindelijk zijn slag kan slaan. Slabbekoorn heeft overigens wel een verklaring voor de brede imitatie-kunsten van de liervogel: Indruk maken op de vrouwtjes door te laten zien wat je kan en hoe fit je bent.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties