De coronacrisis gaat helaas gepaard met een flinke stijging van eenzaamheid. Veel mensen raken door de lockdown in een soort van sociaal isolement waardoor de sociale interactie bijna volledig verdwijnt uit hun leven. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsrisico’s, Japanse onderzoekers hebben een manier gevonden om dit gevoel van eenzaamheid te bestrijden: een hond nemen als huisdier.
Er is natuurlijk al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen huisdieren en mensen. Het hebben van huisdieren wordt gelinkt aan een betere psychische en fysieke gezondheid, maar door de coronacrisis is – en daarbij de groei van eenzaamheid onder ouderen – men zich vooral gaan focussen op de vraag ‘wat huisdieren voor ouderen kunnen betekenen’.
Japanse onderzoekers van het Human Care Research Team in Tokyo besloten om te onderzoeken wat de invloed is van het hebben van huisdieren op mensen die in een sociaal isolement leven én op mensen die juist nog wel volop sociale interactie genieten. Ook keken ze naar het verschil tussen mensen die katten hadden en mensen die honden hebben en naar mensen die dus helemaal geen huisdieren hadden. Er is immers al een eeuwigdurende discussie gaande tussen katten- en hondenliefhebbers welk huisdier nu ‘beter’ is.
Dagelijks moesten de deelnemers een vragenlijst invullen waar hun psychologische gemoedstoestand naar voren kwam. Aan de hand van deze vragen hoopten de wetenschappers meer inzicht te krijgen. Ook hoopte men meer inzicht te krijgen in welk huisdier nu een positiever effect kan hebben op ons mentale welzijn.
De Japanse onderzoekers zag duidelijke verschillen tussen de groepen die in een sociaal isolement leefden. De groep van sociaal geïsoleerde ouderen met een hond zag een grote verbetering van hun psychische welzijn ten opzichte van de sociaal geïsoleerde groep die geen hond had. Er was geen duidelijk meetbaar verschil tussen de sociaal geïsoleerde groep met een kat en zonder een kat. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat mensen die in een sociaal isolement zitten duidelijk baat kunnen hebben bij het nemen van een hond.
Als conclusie kan men stellen dat in een extreme tijd zoals een pandemie oudere mensen die in sociaal isolement verkeren baat kunnen hebben bij het nemen van een hond. Het Japanse onderzoek laat zien dat honden een positieve invloed hebben op je psychologische welzijn. Honden kunnen worden ingezet als preventieve behandeling tegen eenzaamheidsklachten. Wat enorm belangrijk is aangezien eenzaamheid kan leiden tot tal van mentale en lichamelijke klachten.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties