Programmahoofd Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut Marc Willemsen begon zijn blog met de quote ‘Overheid verslap niet en pak nu door op tabaksontmoediging! Als we nu niet doorpakken met wetgeving rondom tabak, dan neemt het aantal rokers weer toe. De Rookvrije Generatie is dan nog verder weg!’
De oproep komt niet uit de lucht vallen. Het Nationaal Preventieakkoord moet namelijk een vervolg krijgen, omdat er door de verkiezingen een nieuw kabinet komt. Maar op dit moment lijkt tabaksontmoediging niet meer zo belangrijk voor de overheid, vindt Willemsen. In zijn blog stelt hij dat er op dit moment de meeste aandacht gaat naar alcohol en voeding, omdat het duidelijk is dat de doelstellingen niet gehaald zullen worden.
Maar het halen van de doelstelling voor roken, is ook belangrijk. ‘Ik maak mij zorgen over de doelstellingen voor roken. Als we nu niet doorpakken met wetgeving om roken in te perken, dan heeft dat weer méér rokers tot gevolg. Dit betekent dat er een grote groep in de samenleving nog steeds onnodig chronisch ziek wordt en vroegtijdig sterft’, schrijft Willemsen.
Nieuw akkoord, nieuwe kansen
Met het vervolgakkoord is er ook de kans om de ambitie wat te verhogen. Volgens het, nu oude, Nationaal Preventieakkoord is het, het doel om in 2040 het aantal rokers naar minder dan vijf procent te brengen. Maar Willemsen vindt dat niet ambitieus genoeg.
‘Dat betekent nog bijna twintig jaar lang accepteren dat een grote groep in de samenleving onnodig chronisch ziek wordt en vroegtijdig sterft. Frankrijk mikt op 2032 en Engeland op 2030. De Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid Ayesha Verrall heeft onlangs een plan gelanceerd om haar land tegen 2025 volledig rookvrij te maken. De Nieuw-Zeelandse regering wil niet leven met jaarlijks 4.500 tabaksdoden op haar geweten. Waarom doen we dat in Nederland wel met jaarlijks bijna 20.000 tabaksdoden?’
Of de plannen worden bijgesteld, is iets wat door het nieuwe kabinet na de formatie moet worden besloten. Maar Willemsen hoopt dat het nieuwe akkoord kansen biedt om de landen als Nieuw-Zeeland en Frankrijk te gaan volgen. (Foto: Pexels/Maksim Goncharenok)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties