De Amazone is het grootste tropische regenwoud van onze planeet, praktisch de helft van alle tropische bossen zijn daar te vinden. Al langer maakt men zich grote zorgen over de Amazone, en een recente studie bevestigt dat het tropische woud flink onder druk staat: de Amazone stoot op dit moment meer CO2 uit dan het opslaat.
Een groep van internationale wetenschappers komen met een alarmerende boodschap: al tien jaar lang gaat het flink mis in de Amazone. Door ontbossing en vernieling slaat de Amazone niet langer meer CO2 op dan het uitstoot.
De studie concludeert dat de jarenlange ontbossing én 'degradatie' - delen van het bos worden beschadigd maar niet vernietigd. In de tijd dat de studie haar metingen heeft verricht heeft de Amazone meer CO2 uitgestoten dan opgeslagen en dat is, met het oog op de klimaatverandering, een alarmerende bevinding.
Het betekent dat de door de mens aangetaste gebieden ertoe hebben geleid dat het Amazonewoud flink is aangetast, met alle gevolgen van dien. Het veranderde klimaat, zoals droogte, zorgen er vervolgens voor dat er nog meer bomen sterven.
Dat ontbossing een groot probleem is voor het Amazonewoud wist men langer al. Vooral in Brazilië gaat het flink mis, daar worden verreweg de grootste stukken bos gekapt. Maar naast de ontbossing is de zogeheten degradatie van stukken bos ook een groot probleem.
De wetenschappers hopen dat men de komende jaren ook veel aandacht gaat geven aan dit fenomeen. Door de degradatie wordt de biomassa, en daarmee de koolstofopslag, ernstig aangetast. De groep van wetenschappers benadrukt dan ook dat men de komende jaren alert moet blijven op deze ontwikkeling. (Foto: Hans Schwarzkopf/pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties