Een rapport van de Verenigde Naties wijst er op dat de wereldwijde bodem het steeds moeilijker heeft. De grond levert 95 procent van al het voedsel, maar wordt vervuild door onder andere industrialisatie, landbouw en verstedelijking.
Ook grondstofwinning en verkeerde afvalmanagement zorgt ervoor dat de kwaliteit van de bodem achteruit gaat. En dat kan gevaarlijk zijn, want de bodem is na de oceanen de plaats waar het meeste koolstof wordt opgeslagen. En dit is nodig in de strijd tegen klimaatverandering. Onder de vervuiling van de aarde vallen in dit onderzoek onder andere metalen, cyaniden, DDT en andere pesticiden.
Het rapport stelt verder dat het niet eens mogelijk is om alle vervuiling te meten omdat veel vervuilers niet kwantificeerbaar zijn. De globale productie van de industrie is sinds 2000 verdubbeld en men verwacht dat dit in 2030 weer gaat gebeuren, ten opzichte van nu. Ook waarschuwt men voor opkomende verontreinigingen, waaronder extra geneesmiddelen en kunststoffen.
'Wereldwijde bodems staan onder zware druk', zegt Qu Dongyu, hoofd van de voedsel tak van de VN, tegen The Guardian. 'Deze dunne korst van de aarde, de bodem, ondersteunt al het aardse leven en is betrokken bij veel ecosystemen die noodzakelijk zijn voor de omgeving als voor de mensen zelf.'
Inger Andersen, verantwoordelijk voor de afdeling Omgeving van de VN, sluit zich daar bij aan. 'Bodemverontreiniging mag dan niet zichtbaar zijn voor de ogen van de mensen, maar het bevat het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen. Verontreiniging kent geen grenzen, deze vervuilende stoffen gaan door aarde, lucht en water'. Volgens het rapport is betere internationale samenwerking en meer geld voor onderzoek nodig om toekomstige vervuiling tegen te gaan.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties