Martin Appelo is op bezoek geweest bij de podcast 'I am present' van Fajah Lourens. De psycholoog, die naar eigen zeggen bijna dertig boeken schreef, gaat in de video in op hechting, narcisme, de verschillende soorten hechting en op welke stoffen mensen aanmaken in het algemeen.
Toen Appelo zich in narcisme ging verdiepen kwam hij er achter dat mensen met narcisme vaak een hechtingsprobleem hebben. 'Dus ik ben me ook in hechting gaan verdiepen en heb daar een boek over geschreven. Dus nu krijg ik ineens allemaal mensen over de vloer die een hechtingsprobleem hebben maar geen narcist zijn', grapt Appelo.
Mensen die veilig gehecht zijn krijgen een gevoel mee dat ze er mogen zijn en veilig zijn. Mensen die dat niet hebben, die hebben dat niet meegekregen. Voor deze zogenaamde onveilig gehechte mensen zijn drie groepen. Volgens Appelo is 65 procent van de wereldbevolking goed gehecht en 35 procent niet.
Verschillende typen onveilige hechting
Er zijn drie soorten onveilige hechting: angstige hechting, vermijdende hechting en gedesorganiseerde hechting. 'Mensen met een angstige hechting hebben wel oersoep gekregen van hun ouders, maar lang niet altijd. Ze wisten dus niet goed waar ze aan toe waren. Deze mensen groeien op met de overtuiging dat ze wel heel erg hun best moeten doen om te krijgen wat ik nodig heb. Dit zijn op volwassen leeftijd vaak de pleasers.'
Deze groep behelst 15 procent van de bevolking. De andere groep, de vermijdende gehechte, zijn 10 procent van de bevolking. Deze vermijdend gehechte kregen gewoon geen oersoep vroeger. Waar de angstige gehechte dit wel soms kreeg, heeft de vermijdend gehechte niks gekregen. 'Die ouders waren steeds met andere dingen bezig, deze zijn eigenlijk steeds aan hun lot over gelaten. Die voelde al heel vroeg dat ze er alleen voor stonden en gingen zich afzonderen. Zij vermijden eigenlijk intimiteit op latere leeftijd.'
De derde groep is gedesorganiseerd gehecht en dat is 10 procent van de bevolking. 'Dit is de leukste groep', grinnikt Appelo tegen Lourens. 'Daar horen jij en ik bij. Zij kregen soms oersoep van hun primaire verzorgers, maar ook veel geweld. Die ouders waren dan ook soms crimineel of agressief.'
Pesten
Het kan ook zo zijn, volgens Appelo, dat je veilig gehecht bent thuis, maar dat je op school bent gepest. 'Dat is echt killing voor de hechting, dat wordt heel erg onderschat', weet de psycholoog. 'Ze kunnen dan van veilig naar gedesorganiseerd gehecht gaan. De gedesorganiseerd gehechte mensen worden gekenmerkt door ambivalentie in de rest van hun leven. Zij willen dus helemaal bij de ander zijn, maar ook helemaal alleen zijn. Er is steeds dat heen en weer tussen aantrekken en afstoten. Een hele interessante groep', aldus Appelo.
De rest van de podcast kun je hieronder bekijken. Appelo gaat dan ook nog op de effecten van verschillende stoffen zoals cortisol, oxytocine, dopamine etc. op mensen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties