Bram Bakker gaf eind 2022 het boek 'Oud zeer' uit om bij een groot publiek bekend te maken dat veel mensen nog met pijn kampen uit het verleden. En dat is hem gelukt! Hij staat in de top-lijstjes van de boekenverkopen.
Maar, komt de boodschap ook aan? Gaan mensen het begrijpen? Dat is de vraag. Waar Bakker in geslaagd is, is een boek uitgeven met algemene informatie over psychologie en hoe met name die slechte hechting invloed kan hebben op de rest van iemand leven. Hij geeft daarbij ook voorbeelden van mensen die bij hem in de praktijk zijn geweest.
Interessant is ook onder andere de relatie tussen hem en zijn moeder en die tussen hem en vrouwen uit relaties. Zo vertelt Bakker dat hij altijd het gevoel heeft dat hij moet presteren voor zijn moeder om er te mogen zijn. De voormalige psychiater heeft dit presteren altijd herhaald bij partners. Zo rende hij eens twee ronden tijdens de marathon van Amsterdam. Bij de eerste ronde stond zijn vriendin te kijken. Bij de tweede ging hij vol energie er weer tegenaan om haar weer te zien. Maar ze stond er niet, ze was binnen wat gaan drinken. De teleurstelling was groot.
Het boek is pas geslaagd als de lezer in staat is om middels reflectie dit op zichzelf toe te passen. Gaat de lezer dat lukken? Dat valt te betwijfelen. Ten eerste moet goed de relatie met de ouder onderzocht worden en daarna ook nog de hedendaagse relaties. Mogelijk is een coach of een psychotherapeut nodig om echt het oude zeer bij de lezer weg te kunnen halen.
Samenvattend is het een leuk boek waarin Bakker ook nog eens enkele termen uit de psychiatrie en psychotherapie verklaard. Wat minder is dat de diepgang soms wel ontbreekt. Het blijft vaak oppervlakkig en Bakker is toch wel meer een psychiater dan een schrijver. De alinea's kloppen vaak gewoon niet of gaan te koud in elkaar over. Toch is het voor de gevorderde psychologie-lezer bij vlagen leerzaam en is het zeker goed geschreven voor een breed publiek!
Recensie film Boek Oud zeer (2022): ⭐⭐⭐ (3/5 sterren).
Meer psychologie boeken lezen? Bekijk de boekenpagina van IndeSpiegel.nl.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties