Denkbeeldige relaties komen misschien niet overeen met de werkelijkheid, maar ze kunnen precies zijn wat kinderen nodig hebben in perioden van isolement, stelt Healthy Debate. Onderzoeken tonen aan dat kinderen met denkbeeldige vriendjes zelden verlegen, eenzaam of onhandig zijn, maar juist tot de gezelligste behoren. Deze ‘vriendschappen’, met al het rollenspel dat ze met zich meebrengen, helpen kinderen zich goed te voelen over zichzelf, leren hen over relaties, en bieden gezelschap, net als in de echte wereld.
De crisis en de chaos - lockdown in, lockdown uit, scholen dicht, scholen open - kan een groot negatief effect hebben op kinderen. Het spontaan spelen bij vriendjes en vriendinnetjes, alle kinderfeestjes en de leuke, normale dingen doen, is een groot gemis. Het gemis kan zelfs zo groot zijn dat de kinderen een ‘denkbeeldige vriend’ voor zichzelf creëren. Veel kinderen denken erover na hoe het is om een vriend te hebben die niet met hen wil spelen. Ze denken na over hoe dat zou voelen, wat ze zouden kunnen zeggen. Het is een veilige plek om te experimenteren en na te denken, want er staat geen echte relatie op het spel.
Normaal of gek?
Soms wordt dit echter als raar gezien en als een ongezonde obsessie zodra hun kinderen de kleuterleeftijd voorbij zijn. In de media worden sterke en hardnekkige denkbeeldige metgezellen vaak afgeschilderd als een teken van geestelijke stoornissen. Denk aan de jongen in de 2019 Oscar-genomineerde film Jojo Rabbit. Zijn vader wordt vermist, zijn moeder sterft uit protest tegen nazi's, en zijn denkbeeldige metgezel is Hitler. In de cultfilm Donnie Darko is een tiener met symptomen van schizofrenie te zien die praat met een demonisch konijn. In Harvey denken vrienden dat een man gek is omdat zijn beste vriend een onzichtbaar konijn van twee meter is.
Denkbeeldige vrienden zijn echter een normaal onderdeel van de kindertijd en kunnen blijven rondhangen tot in de puberteit. Kinderen met denkbeeldige vrienden zijn nieuwsgierig, en denken en spelen op een fantastische manier. Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen vaak buitengewoon creatieve volwassenen worden - kunstenaars en schrijvers. De drie zusters Brontë, allen romanschrijvers, bedachten als kinderen in het begin van de 19e eeuw een hele denkbeeldige wereld.
Tegenslagen
Onderzoek toont aan dat denkbeeldige metgezellen kinderen door tegenslagen heen helpen: Kinderen in pleegzorg krijgen emotionele steun en bondgenoten; jongvolwassenen met een hoog risico op gedragsproblemen ervaren minder problemen; tieners vormen betere copingstrategieën, vragen eerder om hulp en hebben een hoger gevoel van eigenwaarde. En in oorlogstijd hebben kinderen die voor een knuffel zorgen minder verlatingsangst, algemene angst en slaapproblemen, waaronder nachtmerries.
Het is dus niet iets om in paniek over te raken. De pandemie is voor iedereen een rare tijd en zo ook voor kinderen. Voor hen is wellicht dit de manier om ermee om te gaan en door deze vervelende tijd heen te komen. Ze doen niemand ermee pijn toch?
(Foto: Pexels/Kha Ruxury)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties