Steeds meer kinderen trekken aan de bel over huiselijk geweld: lockdown zorgt voor oplopende spanningen

Steeds meer kinderen trekken aan de bel over huiselijk geweld: lockdown zorgt voor oplopende spanningen

De Kindertelefoon merkt dat steeds meer kinderen aan de bel trekken over ernstig huiselijk geweld. Experts merken op dat de tweede lockdown ervoor heeft gezorgd dat het huiselijk geweld tegen kinderen een stuk heftiger en ernstiger is geworden.

Al tijdens de eerste lockdown werd er vaker naar de Kindertelefoon gebeld, zo meldt nieuwsmedium Rijnmond. Tijdens de tweede lockdown is het gemiddeld aantal belletjes opnieuw toegenomen. Dit tot grote zorgen van experts.

De toenemende mate van stress voor ouders thuis zorgt voor een toename van het ernstig huiselijk geweld. Doordat kinderen tijdens de tweede lockdown niet naar school konden en doordat andere sociale instanties en hulpverleners door de coronamaatregelen minder konden optreden is het huiselijk geweld een stuk heftiger geworden.

Paulien Morsch, woordvoerder bij de Kindertelefoon, zegt er het volgende over: “Wij voerden vorig jaar gemiddeld veertien gesprekken per dag, tijdens de eerste lockdown gemiddeld zestien en tijdens de tweede lockdown dagelijks achttien. Over die stijging maken wij ons zorgen.”

Kinderen zijn steeds vaker slachtoffer van (langdurige) mishandeling of zijn vaker slachtoffer van eenzaamheid, depressie en emotionele problemen. Ook voor kinderen is er tijdens de eerste én tweede lockdown veel veranderd. Sociale contacten zijn tot een minimum gebracht door de maatregelen. Onderwijs is digitaal geworden, sportclubjes moesten dicht en andere sociale activiteiten konden tijdelijk niet doorgaan.

Steeds meer kinderen ervaren hierdoor zelf ook stress. Met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn kinderen ook steeds vaker slachtoffer van kindermishandeling. Ouders werken compleet thuis - of juist niet en kinderen zijn gehele dagen alleen thuis - en de toenemende mate stress voor ouders zorgt ervoor dat het thuis wel eens flink mis kan gaan: “De irritatie en het schreeuwen in huis neemt toe. We zien dat kinderen vaker getuigen zijn van huiselijk geweld, ook een vorm van kindermishandeling.”

Nu de scholen weer deels zijn geopend neemt het zicht op huiselijk geweld en kindermishandeling weer toe. Scholen blijven een belangrijk instrument in de strijd tegen kindermishandeling. Voor kinderen zijn scholen een veilige plek, waar in deze tijden van eenzaamheid de sociale functie van het instituut alleen maar groter is geworden. Ook zien leraren hun leerlingen weer fysiek waardoor ze vele malen beter kunnen signaleren hoe het met het kind gaat.

Toch hopen experts dat de scholen zo snel mogelijk weer vijf dagen per week open zijn voor kinderen. Aagje Smits, werkbegeleider bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, zegt er het volgende over: “Je moet je voorstellen dat kinderen en jongeren in een situatie zitten waar het onveilig is, waar geweld plaatsvindt, in welke vorm dan ook. Ze zitten daar 24/7 in, in een spanning waar ze niet uit kunnen. School is dan voor hen een veilige plek, een plek waar ze die spanning even helemaal niet voelen, maar ook waar ze hulp kunnen vragen als er sprake is van onveiligheid.”

(Foto: Alexas_Fotos/Pixabay)

Lees meer over:
Stress Opvoeding Psychologie

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer