Geld maakt tóch gelukkig concluderen onderzoekers

Geld maakt tóch gelukkig concluderen onderzoekers

Maakt geld gelukkig? Het is iets waar al een lange tijd over wordt gediscussieerd. De één vindt van wel, de ander vindt van niet. Maar een nieuwe studie van de Universiteit van Pennsylvania zegt dat er een prijs staat op geluk: namelijk een salaris van rond de 70 duizend euro per jaar. En je zou zelfs gelukkiger worden naarmate je meer verdient.

Geluksrapporten

‘Hogere inkomens worden geassocieerd met zowel een beter dagelijks gevoel als met een grotere tevredenheid over het leven in het algemeen’, stelde hoofdonderzoeker Matthew Killingsworth, die een steekproef van meer dan één miljoen ‘geluksrapporten’ uit de Verenigde Staten onderzocht, met behulp van zijn tool Track You Happiness. Daaruit kon Killingsworth ook de conclusie halen dat mensen gelukkiger werden, naarmate ze meer verdiende.

Eerdere studies, zoals de studie die de onderzoekers aanhaalden uit 2010, concludeerden dat geluk de neiging had om rond 70 duizend euro een plateau te bereiken. In dit meest recente artikel echter bleef het welzijn even sterk stijgen voorbij een jaarinkomen van 70 duizend dollar als eronder. Killingsworth concludeerde hieruit dat hogere inkomens nog steeds het potentieel hebben om het dagelijkse welzijn van mensen te verbeteren, in plaats van dat ze al een plateau hebben bereikt voor veel mensen in welvarende landen.

Andere situatie in Amerika

Het is belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot Nederland waar verschillende diensten zoals gezondheidszorg en geestelijke verzorging gedeeltelijk door de overheid worden gesubsidieerd, het een heel ander geval is in de Verenigde Staten waar de studie werd uitgevoerd.

Met name medische rekeningen kunnen maar al te gemakkelijk middelen van bestaan verwoesten en gezinnen failliet doen gaan. Eén op de vijf Amerikanen die met geestelijke gezondheidsproblemen kampen, heeft een financiële schuld. Dit kan mee hebben gespeeld in de conclusie dat Amerikanen gelukkiger worden als ze meer verdienen, omdat het meer zekerheid biedt.

Geld en geluk: hoe? 

Het is dus mogelijk om te concluderen dat geld geluk koopt in de vorm van financiële, en zelfs levens, zekerheid. Het koopt ook opties: zoals onderwijs en ervaringen. ‘Het kopen van dingen maakt ons gelukkig, althans op de korte termijn. Op de lange termijn raken we echter gewend aan nieuwe dingen en ook al hebben ze ons in het begin enthousiast en gelukkig gemaakt, uiteindelijk wordt het voorwerp het nieuwe normaal en verdwijnt het naar de achtergrond’, stelt Sarah Gervais, universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit van Nebraska-Lincoln.

‘Het geluk dat voortkomt uit het kopen van ervaringen, heeft echter de neiging om na verloop van tijd toe te nemen. Een van de redenen daarvoor is dat we ‘ervaringsaankopen’ vaak delen met andere mensen’, legt Gervais verder uit. Dat betekent dat geld als een abstracte entiteit of een fysieke verschijningsvorm in de vorm van bezittingen je op de lange termijn niet echt gelukkig kan maken, maar wel als je mensen hebt om het mee te delen. (Foto: Pexels/Alexander Mils)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Mijn psychotherapeute zei dat ik een knop zou vinden, dat is aardig gelukt

Ik weet nog goed dat ik, van 1984, ergens begin twintig eens per week bij mijn psychologe kwam en dat ik het probleem had dat...

Video | Alexander Lowen over de kracht van het lichaam in de psychotherapie

Mooi interview met Alexander Lowen die helaas niet in zijn geheel op YouTube staat. De leerling van Wilhelm Reich en founder...

Wat als je een narcist ontmoet? 'Doe wat nodig is en ga weer weg'

Omgaan met narcistische personen kan uitdagend zijn, maar de beste aanpak is vaak om ze vroeg te herkennen en afstand te neme...

Blog | Alice Miller hakt ook in het boek Eva's ontwaken tegen de Zwarte Pedagogiek in

Ik ben aan een nieuw boek van Alice Miller begonnen. Het boek heet Eva's ontwaken en gaat over de opheffing van emotionele bl...

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Lees meer