Groot taboe op mentale gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap

Groot taboe op mentale gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap

Mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap blijft een taboeonderwerp in onze samenleving. Een zwangerschap moet één en al geluk en liefde zijn. Het is fysiek zwaar, maar mentaal gezien zouden vrouwen op een wolk van liefde moeten zitten. Toch is het een grote kans dat voor elke vier zwangere vrouwen die je ontmoet, dit niet voor hen het geval is, stelt Psychology Today.

Niet alle vrouwen lukt het namelijk om dat ultieme geluk te vinden tijdens hun zwangerschap. Zij lijden onder de verpletterende klappen van hun eigen ervaring en de verwachtingen die hen worden opgelegd door vrienden, familie, zorgverleners en de media. In plaats van gelukkig te zijn, zijn ze boos, verdrietig en prikkelbaar.

De eens zo leuke, liefdevolle relatie met hun partner is veranderd in verwarring en verdriet. De opwindende momenten van het aankondigen van een nieuwe zwangerschap aan vrienden en familie zijn veranderd in twijfel en zelfhaat, wrok over de zwangerschap, en zich zielig voelen. Ze willen wanhopig graag gelukkig zijn - net als anderen - maar ze houden hun beschamende emoties voor zichzelf omdat de ontoereikendheid zo diep en pijnlijk is.

Prenatale gezondheidsproblemen

Over postnatale depressie - een depressie die ontstaat na de zwangerschap - is al meer bekend. Dit komt veel voor op televisie, in boeken en in het nieuws. Maar over prenatale gezondheidsproblemen, is weinig bekend. Toch heeft één op de vier vrouwen tijdens de zwangerschap te maken met depressie, angst of stress en behoren emotionele gezondheidsproblemen tot de meest voorkomende complicaties van de zwangerschap.

Echter is dit niet een ‘probleem’ dat wordt gecontroleerd tijdens bezoeken bij de gynaecoloog. Wat wel wordt onderzocht zijn de kansen op diabetes tijdens de zwangerschap of andere aandoeningen. Terwijl bijvoorbeeld diabetes maar bij één op de tien vrouwen voorkomt, in vergelijking met de eerdere genoemden aantallen van één op de vier vrouwen die te maken krijgen met depressie, angst of stress klachten tijdens hun zwangerschap.

Gevaren 

Diabetes en andere aandoeningen zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk worden altijd gecontroleerd, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben, kunnen bevallen van een te klein kind. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen bevallen van een te groot kind. Maar uit onderzoek gedaan door Psychology Today blijkt dat twintig tot dertig procent van de kinderen die worden geboren uit een moeder die lijdt aan prenatale angst of depressie, een ontwikkelingsprobleem of emotioneel gezondheidsprobleem ontwikkelen dat hun schoolprestaties en hun vermogen om relaties op te bouwen beïnvloedt.

Bij veel vrouwen nemen de mentale klachten wel af na de zwangerschap, maar bij ruim 40 procent van de vrouwen blijven prenatale depressies en angsten voortduren tot na de bevalling en tot ver in de vroege kindertijd. Studies uit Australië, Frankrijk en uit Canada tonen aan dat vrouwen die tijdens de zwangerschap depressief en angstig waren, nog steeds symptomen hadden toen hun kind drie, vier en vijf jaar oud was.

Stemmingswisselingen

De onderzoekers denken dat er meer aandacht gaat naar de fysieke problemen die kunnen ontstaan, door het nog altijd heersende taboe op mentale gezondheidsproblemen in het algemeen. ‘Ach, het zijn maar stemmingswisselingen toch? Dat hoort erbij!’ kregen veel vrouwen te horen met wie zij spraken. Maar echte angst en depressie zijn niet alleen stemmingswisselingen en kunnen lang aanhouden als er geen actie ondernomen wordt. Erover praten en het onderwerp aankaarten bij bijvoorbeeld afspraken met de gynaecoloog, is dus heel belangrijk. Hoe moeilijk het ook kan zijn, het is voor de gezondheid van moeder én baby dat ook mentale problemen serieus genomen worden. (Foto: Pexels/Freestocks.org)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

'Emotioneel onvolwassen mensen zijn niet geïnteresseerd in de innerlijke wereld'

Psychotherapeut Lindsay Gibson gaat in een podcast over emotionele volwassenheid dieper in op wat deze term betekent. Ze zal...

Waarom vrouwen meer tevreden zijn als single dan mannen

Een groot Canadees onderzoek onder 6000 vrijgezelle mannen en vrouwen heeft uitgewezen dat in allerlei verschillende categori...

Blog | Waarom koos Timmermans niet voor zijn lichaam maar voor zijn carrière?

Frans Timmermans maakte onlangs in De Telegraaf bekend dat hij te dik is geworden mede omdat hij stress kreeg van zijn werk....

Waarom Frans Timmersmans maar bleef eten en uiteindelijk te dik werd

Frans Timmermans heeft onlangs een gastric bypass-operatie ondergaan. De voorman van GL/PvdA heeft dit gedaan om de strijd me...

Studie: Gebruik van cannabis tijdens zwangerschap verhoogt kans op opioïden-gebruik baby

Recente studies tonen aan dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap, vaak ingezet tegen ochtendmisselijkheid, rugpijn of an...

Lees meer