Kegan: De vijf fasen van ontwikkeling voor een volwassen persoon

Kegan: De vijf fasen van ontwikkeling voor een volwassen persoon

Robert Kegan, een psycholoog werkzaam voor de Harvard University, heeft de vijf fasen van een ontwikkeling van een volwassen persoon opgesteld. Hij stelt dat volwassen worden er niet om gaat om nieuwe kennis of ervaringen op te doen, maar om een persoonlijke transformatie te volbrengen.

Uiteindelijk gaat het er om dat je niet realiseert dat jij het midden van de aarde bent waar alles om draait, maar dat je beseft dat je gewoon een tandwiel in het hele proces bent en daar genoegen mee neemt. De over-identificatie, die je eerder is aangeleerd en die je je hebt aangetrokken, verdwijnt daar mee in de vijfde fase.

Fase 1: The Impulsive mind

Dit is de allereerste fase van een baby waarbij het allerlei zintuigelijke prikkels krijgt. Het meest basele niveau van een mens.

Fase 2: The Imperial mind

In deze fase gaat het voornamelijk om het volgen van onze behoeften. Zoals pubers of jonge volwassen weleens regels negeren voor hun eigen behoeften, zo kiest men in deze fase vaak voor ons ten faveure van de omgeving.

Fase 3: The Socialized mind

In deze fase creëren we onze normen en waarden voornamelijk door onze omgeving. Familie, cultuur, ideologie en vrienden hebben veel invloed op ons. Als andere ons bekritiseren dan trekken we dit ons vaak aan. We kijken door een bril van anderen naar onszelf. We zijn er naar geneigd om validatie voor onszelf bij anderen te zoeken. De meeste mensen zitten in deze fase.

Fase 4: The Self-Authoring mind

In deze fase gaat het om onder andere autonome cognitieve ontwikkeling. We koppelen ons meer los van onze omgeving en definiëren onze eigen normen en waarden. Ongeveer 35 procent van de volwassen zit in deze fase. We hebben onze eigen opvattingen, gevoelens en we realiseren ons dat we onafhankelijk zijn van de cultuur waar we in zitten.

In deze fase ontstaat er ook persoonlijke ontwikkeling. We zijn ons bewust van de gevoelens die we hebben en kunnen die ook reguleren. We leren wat we niet kunnen veranderen en snappen beter hoe onze omgeving werkt. Alle drie de fasen hiervoor zijn noodzakelijk om in fase vier te komen. De sleutel van deze fase is dat we onszelf zien als object die geëvalueerd, geanalyseerd en begrepen kan worden.

Fase 5: The Interconnected mind

Slechts 1 procent van de volwassen zit in deze fase. In deze fase zit jezelf niet meer vast aan bepaalde identiteiten of rollen. Je hebt jezelf onderzocht. Waarschijnlijk ben je veelvuldig bezoeker geweest van IndeSpiegel.nl en zo heb je je identiteit en egocentrisme meer van je af weten te schudden.

Als je een discussie met iemand voert, dan trek je dingen minder aan en je kan het van beide kanten begrijpen. Je raakt er niet zo emotioneel meer mee betrokken. We betwijfelen onze eigen identiteit, die ook steeds verandert in deze fase, omdat we hem opnieuw uitvinden.

Conclusie

Kegan concludeert dat de meeste mensen eigenlijk niet ver vooruit gaan op deze schaal. Ze ontwikkelen zichzelf niet meer significant. De vraag is hoe we onszelf kunnen blijven ontwikkelen, ook als we ouder worden. Het gaat niet alleen maar om alleen maar meer kennis toevoegen, het gaat om ons perspectief aanpassen. We doen dit door steeds onze verborgen aannames en overtuigingen te betwijfelen. (foto: Paul Pastourmazi's/Unsplash)

Interessante links:

-Kegan's stages of adult development (ThinkingCollaborative.com)
-Robert Kegan profiel (Wikipedia)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer