In deze vijfdelige serie bespreekt IndeSpiegel.nl vijf psychologische valkuilen waar veel mensen last van hebben. In dit artikel de eerste, omgaan met stress. Op je werk ben je vaak actief en druk, maar dat vind je niet erg. In het weekend blijf je echter ook actief en druk en is stilzitten moeilijk. Het lijkt alsof je je steeds slechter ontspant. Hoe zit dat? Psycholoog Lidewy Hendriks, werkzaam bij MIND, geeft antwoord.
“Dat je moeilijk kunt ontspannen, komt omdat de stress als het ware in je hersenen is gesleten”, start Hendriks haar verhaal. “Een stressreactie is dan het meest logische pad geworden in je brein. Je hersenen staan dus bij alles direct op scherp, ook in het weekend. Je hoort een auto in de straat en ‘poef’ je lichaam gaat aan.”
Wat zijn de gevolgen als je je steeds minder goed kunt ontspannen?
“Op korte termijn leidt het tot een overspannen gevoel. Op de lange termijn kan het zorgen voor een burn-out of andere narigheid. Je brein en je lichaam hebben echt ontspanning nodig! Dat is noodzaak, geen luxe. Voel je dus steeds meer spanning, merk je dat je je werk niet meer leuk vindt, controle verliest en slecht slaapt, probeer dan in te grijpen. Op dat moment word je geleefd en een boog die te gespannen staat, kan echt knappen.”
Wat zijn alarmbellen dat de stress niet meer uit je lijf gaat?
“Dat zijn de momenten dat je je lijf niet meer voelt en alleen nog maar in je hoofd zit. Breng je aandacht eens naar je ademhaling; als die heel hoog zit en niet in je buik, is dat een teken van stress omdat je aan het jagen bent. Maar kijk ook naar de momenten, de weekenden bijvoorbeeld, dat je wel zou kunnen ontspannen. Als je dan geen enkel moment hebt dat je je echt goed voelt, als je merkt dat je aan je werk blijft denken, dan zijn dat tekens dat je niet goed genoeg meer kunt ontspannen. Probeer jezelf dan een halt toe te roepen.”
Wat is een goed middel tegen stress?
“Het meest effectief is het nemen van pauzes, hoe klein ook. Klinkt simpel, maar is gek genoeg moeilijk in drukke tijden. Maar hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is een rondje te lopen of toch te koken. En dat moet je gewoon plannen, want niets is logischer om in tijden van drukte en stress al je pauzes te vullen met werk.”
Wie veel wil presteren, moet meer pauzeren.
“Ja. Want als je alleen maar sjeest en rent, presteer je slechter en slechter.”
Meer over stress en wat je eraan kunt doen vind je op https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/stress.
Tekst José Leeuwenkamp, Foto geralt/Pixabay
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties