Waarom mannen het moeilijk vinden om hun (mentale) gezondheid serieus te nemen

Waarom mannen het moeilijk vinden om hun (mentale) gezondheid serieus te nemen

Deze week is het de Week van de Gezondheid van de Man. Het klinkt misschien gek om hier een week aan te wijden, maar het grootste risico bij mannen hun (mentale) gezondheid is dat ze het niet snel serieus nemen.

Ondanks alle grappen van de stereotype man die met een ‘mannengriep’ doodziek op de bank ligt en niets meer kan, hebben mannen over het algemeen meer kans op een reeks ernstige gezondheidsproblemen, zoals beroertes, diabetes type 2 en hartaandoeningen. Ze vertonen vaker risicogedrag dat hun levensduur verkort, zoals roken, overmatig drinken en vermijden lichaamsbeweging.

Hoewel vrouwen langer leven dan mannen, melden ze meer ziekten, hebben ze vaker een vaste zorgverlener, gaan ze vaker naar de dokter en worden ze vaker in het ziekenhuis opgenomen. Dit is beschreven als de ‘morbiditeit-sterfelijkheidsparadox’: dat vrouwen zieker zijn, maar langer leven. Bij het zoeken naar hulp blijken vrouwen meer mensen in hun hoek te hebben die klaar staan om te helpen.

Angst voor kwetsbaarheid 

Het is mogelijk dat mannen zich minder op hun gemak voelen bij het toegeven aan ziekte, omdat ze bang zijn dat het als een teken van zwakte kan worden gezien. Het soort ziekte waarbij je in bed kruipt en 24 uur per dag de hulp van je partner inroept is één ding, maar een afspraak maken bij de huisarts is iets heel anders. Hoewel vrouwen in een verhouding van vier op één vaker psychologische hulp zoeken en met vrienden over hun zorgen praten dan mannen, schetst het vragen om hulp en het toegeven dat er iets mis is dat niet door de man zelf kan worden opgelost, een beeld van angst over kwetsbaarheid.

Er zijn een aantal dingen die het overwegen waard zijn als de status quo moet veranderen en mannen een grotere zelfzorgrol op zich moeten nemen. Psychologe Elisabeth Saw deelde met Body & Soul drie waardevolle tips:

1. Praat over rollen en verantwoordelijkheden

Denk bewust na over alles wat van invloed is op je relatie, de positie in je relatie en hoe het je dient om dat te blijven doen. Denk na over de nadelen van het in stand houden van de gewoonte om taken op zich te nemen die beter door anderen gedaan kunnen worden.

2. Zie gezondheid en zelfzorg als een teken van trots

Communiceer dat proactief zijn, aantrekkelijk en versterkend is, in plaats van een teken van zwakte. Mannen zullen eerder geneigd zijn zich te laten behandelen als ze begrijpen dat deze problemen, en hun gezondheid, gevolgen hebben voor anderen, zoals partners en kinderen.

3. Omarm team versus individu

We zijn op ons best als we samenwerken. De meeste dingen worden beter als we ze samen met anderen doen. Zoals vrouwen vaak doen, zouden mannen moeten overwegen om samen te sporten. Dit kan de context bieden om met mannelijke vrienden meer in het algemeen over gezondheidszorg te praten. (Foto: Pexels/Alexandr Podvalny)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Waarom vrouwen meer tevreden zijn als single dan mannen

Een groot Canadees onderzoek onder 6000 vrijgezelle mannen en vrouwen heeft uitgewezen dat in allerlei verschillende categori...

Blog | Waarom koos Timmermans niet voor zijn lichaam maar voor zijn carrière?

Frans Timmermans maakte onlangs in De Telegraaf bekend dat hij te dik is geworden mede omdat hij stress kreeg van zijn werk....

Waarom Frans Timmersmans maar bleef eten en uiteindelijk te dik werd

Frans Timmermans heeft onlangs een gastric bypass-operatie ondergaan. De voorman van GL/PvdA heeft dit gedaan om de strijd me...

Studie: Gebruik van cannabis tijdens zwangerschap verhoogt kans op opioïden-gebruik baby

Recente studies tonen aan dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap, vaak ingezet tegen ochtendmisselijkheid, rugpijn of an...

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Lees meer