Ondanks het groeiende bewustzijn over de preventie, groeit het aantal werknemers met burn-out klachten gestaag door. In Nederland is het aantal werknemers met burn-out klachten gestegen van elf procent in 2007, naar zeventien procent in 2019. Uit onderzoek komt naar voren dat interventies van werkgevers kleine, maar blijvende resultaten laten zien. Maar wat kan de werknemer zelf doen om burn-out te voorkomen?
Een burn-out ontstaat vaak op de werkvloer en is een samenspel tussen werknemers en werkgevers. Dat zou suggereren dat allebei de partijen acties kunnen ondernemen om de kans op een burn-out zo klein mogelijk te maken. En dat is belangrijk, want een burn-out heeft ernstige negatieve gevolgen voor de lichamelijke gezondheid en het psychologisch welzijn van werknemers en voor de resultaten van organisaties.
Proactief burn-out preventie gedrag
Madelon Otto onderzocht voor haar onderzoek ‘Proactive Burnout Prevention, How employees can contribute to the prevention of burnout’ of inderdaad beide partijen acties konden ondernemer om de burn-out te voorkomen. Daarvoor voerde Otto vier studies uit: het onderzoeken van proactief gedrag van werknemers ter preventie van burn-out, het ontwikkelen van een vragenlijst om proactief burn-out preventiegedrag te meten, het onderzoeken van de relatie tussen proactief burn-out preventiegedrag en burn-out en het bestuderen van de rol die hulpbronnen hebben in de relatie tussen proactief burn-out preventiegedrag en burn-out.
Uit het onderzoek bleek dat zelf-geïnitieerde acties van werknemers helpen om burn-out klachten te voorkomen. Daar moet meer aandacht voor komen, vindt Otto. De resultaten kunnen uitgezet worden bij meerdere bedrijven om het bewustzijn rondom het risico van een burn-out te vergroten. Voor werkgevers is het belangrijk dat zij de werknemer ondersteunen en zijn of haar zelf-geïnitieerde acties erkennen. Daarnaast moet het faciliteren van proactief burn-out preventiegedrag integraal deel gaan uitmaken van het beleid van organisaties rondom gezondheidsbevordering en preventie. (Foto: Pexels/fauxels)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties