Zo ga je elke werkdag met een blij gevoel naar je werk

Zo ga je elke werkdag met een blij gevoel naar je werk

Volgens Body and Soul spenderen we meer dan een derde van ons leven op het werk. Niet elke keer worden die dagen doorgebracht met evenveel plezier en enthousiasme. Maar wat als we dat wel konden? Wat als we elke elke werkdag konden opstaan, geweldige resultaten behalen en met een energiek, tevreden en trots gevoel weg zouden kunnen gaan?

Dat kan, stelt Erin Devlin, de auteur van het boek ‘Get the job you really want’. Volgens haar zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen om wel met dat lekkere gevoel uit bed te komen elke werkdag. Hieronder zijn de tien stappen en vragen aan jezelf, verzameld:

Rangschik je prioriteiten 

Wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat zoek je in een baan en carrière dat aansluit bij wat je graag zou willen in het leven? Is het belangrijk dat de baan goed verdiend, zodat je bijvoorbeeld een hypotheek kan krijgen? Of is het belangrijk dat de baan flexibel is? Bepaal wat je drie top prioriteiten zijn en concentreer je daar eerst op.

Bepaal je waarden

Wat zijn de normen, waarden en principes die voor jou het belangrijkst zijn? Een goede manier om je waarden te bepalen is te kijken naar mensen die je bewondert en de kwaliteiten op te merken die je in hen waardeert. Zet je top vijf van waarden in je carrièreplan.

Betaal je interesses

Geen moeite hebben met werken gaat veel makkelijker als je iets doet wat je leuk vindt. Het is daarom belangrijk om na te denken in wat je geïnteresseerd bent, hoe je je vrije tijd doorbrengt en dit vervolgens mee te nemen in je carrière keuze.

Speel in op je sterke punten

Goed zijn in je werk geeft voldoening en het maakt het werk ook makkelijker om te doen. Denk eens na over waar je goed in bent en wat je natuurlijke talenten zijn. Zijn er banen en loopbanen die je sterke kanten goed kunnen gebruiken? Denk ook na over wat je tot nu toe in je leven en carrière hebt bereikt. Deze successen zullen waardevol zijn voor de juiste werkgever, dus noteer ze en bewaar ze voor later.

Visualiseer je leven en carrière over vijf jaar

Hoe ziet je leven eruit en hoe voelt het? Wie ben je en wat doe je voor werk? Stel een ‘loopbaanvisie’ voor jezelf op. Misschien is je loopbaanvisie er één die je evenwicht en flexibiliteit in je werk geeft, of misschien brengt het je naar een bepaald inkomensniveau of geeft het je zinvol werk.

Stel een aantal S.M.A.R.T.-doelen

Bij het maken van een loopbaan- en carrière visie raadt Devlin aan om met de S.M.A.R.T methode van George T. Doran aan de slag te gaan. S.M.A.R.T. staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je kunt één groot doel stellen, plus een aantal kleinere doelen die je helpen om bepaalde vaardigheden of doelstellingen te bereiken.

Stel een carrièreplan op

Na het doorlopen van de bovenste stappen, kan er begonnen worden aan het maken van een carrièreplan. Hierin verwerk je je prioriteiten, normen en waarden, interesses, sterke punten en doelen.

Maak de balans op

Houd je carrièreplan naast je huidige of toekomstige werkgever en kijkt waaraan zij allemaal voldoen. Bieden ze uitdaging, de mogelijkheid om anderen te helpen of de kans om iets terug te geven? Zal je je vervuld, gesteund en verrijkt voelen door er te werken? Je kunt alle mogelijkheden voor zelfstandig ondernemerschap ook door dezelfde bril bekijken.

Stel doelen in je baan

Als je eenmaal het gevoel hebt dat je in de juiste baan zit, met de juiste afstemming van waarden, kun je specifieke doelen stellen die je helpen je te ontwikkelen en vooruitgang te boeken binnen je loopbaan, in afstemming met je levensplannen. Stel jezelf deze vragen:

- Wat zou ik in deze functie willen bereiken in de komende twaalf maanden?

- Welke actie moet ik ondernemen om dat te bereiken?

- Welke steun, training of middelen heb ik nodig van mijn manager, de organisatie, of van buitenaf om dat te bereiken?

Als je carrièredoelen, waarden en levensplannen op één lijn liggen met die van je werkgever, je baan en je carrière, dan is de kans groter dat je je werk leuk vindt, zich in balans voelt, gelukkiger bent en beter presteert. (Foto: Pexels/Andrea Piacquadio)

Lees meer over:
Gedrag Psychologie thuiswerken

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Blog | Mijn psychotherapeute zei dat ik een knop zou vinden, dat is aardig gelukt

Ik weet nog goed dat ik, van 1984, ergens begin twintig eens per week bij mijn psychologe kwam en dat ik het probleem had dat...

Video | Alexander Lowen over de kracht van het lichaam in de psychotherapie

Mooi interview met Alexander Lowen die helaas niet in zijn geheel op YouTube staat. De leerling van Wilhelm Reich en founder...

Wat als je een narcist ontmoet? 'Doe wat nodig is en ga weer weg'

Omgaan met narcistische personen kan uitdagend zijn, maar de beste aanpak is vaak om ze vroeg te herkennen en afstand te neme...

Blog | Alice Miller hakt ook in het boek Eva's ontwaken tegen de Zwarte Pedagogiek in

Ik ben aan een nieuw boek van Alice Miller begonnen. Het boek heet Eva's ontwaken en gaat over de opheffing van emotionele bl...

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Lees meer