Hoe groot en lang de mens was fluctueerde de afgelopen miljoen jaar aanzienlijk en hangt samen met de vele veranderingen in het klimaat. Dat is de nieuwe bevinding van een wetenschappelijke studie.
Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten dat het klimaat - met name de temperatuur - de afgelopen miljoen jaar de belangrijkste oorzaak is geweest van veranderingen in lichaamsgrootte. Koudere, nattere klimaten waren gekoppeld aan grotere lichamen, terwijl warmere klimaten waren gekoppeld aan kleinere lichamen, ontdekte het team.
Het team gebruikte deze gegevens, gecombineerd met een reconstructie van de regionale klimaten van de afgelopen miljoen jaar, en berekende het klimaat dat elk fossiel zou hebben ervaren toen het een levend mens was. Hierdoor kunnen ze zeer accuraat meten wat voor invloed het klimaat op de grootte van een mens had.
Het team van onderzoekers keek ook naar de impact van omgevingsfactoren op de hersengrootte. De eerste Homo Sapiens liepen ongeveer 300.000 jaar geleden voor het eerst rond in Afrika, maar het geslacht Homo, dat Neanderthalers, Homo habilis, Homo erectus en andere verwante soorten omvat, bestaat al veel langer.
Experts zeiden dat in vergelijking met eerdere soorten zoals Homo habilis, wij, Homo sapiens dus, 50% zwaarder zijn en onze hersenen drie keer groter zijn - maar de redenen achter dergelijke veranderingen worden nog steeds besproken. Het team ontdekte dat klimaat wel degelijk een rol speelde in de hersengrootte, maar er was zoveel variatie in hersengrootte die niet kan worden verklaard door veranderingen in de omgeving.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties