Al lang is bekend dat het nemen van een sauna goed is voor de algemene gezondheid. Maar dat is niet het enige waarvoor het goed is, aldus Psychology Today. Een recent onderzoek in Preventive Medicine Reports heeft namelijk vastgesteld dat een sauna bezoeken ook een verminderd risico zou kunnen creëren op het krijgen van hersenziekten, zoals Alzheimer.
Finland
Het onderzoek werd uitgevoerd door Paul Knekt, Ritva Järvinen, Harri Rissanen Markku Heliövaara en Arpo Aromaa en vond plaats in Finland, een land waar er meer dan één sauna per drie inwoners is. Mensen die gebruik maken van Finse sauna’s , die meestal van hout zijn gemaakt en houten banken hebben, worden blootgesteld aan droge hitte bij zeer hoge temperaturen, meestal tussen de 80 en 100 graden celsius. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hartslag tijdens een hittesessie kan oplopen tot 120 tot 150 slagen per minuut. Deze hittesessies zijn echter vaak kort en worden afgewisseld met afkoelpauzes.
Het gebruik van sauna’s is ontspannend en een effectief middel tegen stress. Ook is het goed voor je huid. En in het algemeen is het goed om even een moment in een afgesloten en ontspannende ruimte te zitten, zonder afleiding van alle sociale prikkels. Maar de onderzoekers wilden verwerken kijken dan deze gezondheidsvoordelen en doken daarom in de diepere gezondheidsvoordelen van sauna’s.
Deelnemers
Er deden ruim veertienduizend mensen tussen de 30 en 69 jaar mee aan het onderzoek en bij elk van hen werd vooraf gekeken naar de lengte, het gewicht, de body mass index (BMI), de bloeddruk, het cholesterolgehalte, de triglyceriden, de nuchtere bloedsuikerspiegel en andere gezondheidsgerelateerde indicatoren gekeken.
Ook werd er gekeken naar het saunagebruik, de levensstijl en de gezondheid van de deelnemers - lichaamsbeweging, alcoholgebruik, roken, medicatie en chronische ziekten van de deelnemers. Bij het bestuderen van de gegevens uit de steekproef, van 1973 tot 2011, identificeerden de auteurs bij 1805 gevallen van de deelnemers van dementie.
Onderzoek
In het onderzoek werden de deelnemers van 1973 tot 2011 gevolgd en waren zij regelmatig in de sauna te vinden. Tijdens de eerste twintig jaar van follow-up was het dementie risico van degenen die negen tot twaalf saunabaden per maand rapporteerden minder dan de helft van het risico van degenen die slechts nul tot vier keer per maand een saunabad hadden.
Extreme hitte leek echter het risico op dementie te verhogen. Meer specifiek, gebaseerd op de gegevens van de eerste twintig jaar, was het risico op dementie bij mensen die baden bij temperaturen hoger dan 100 graden celsius dubbel zo hoog als bij mensen die temperaturen lager dan 80 graden celsius gebruikten. Het onderzoek toonde dus ook het belang aan van een niet al te hete sauna.
Resultaat
Ook de follow-ups na de eerste twintig jaar follow-up toonden aan dat het gebruik van een sauna geassocieerd kon worden met een verminderd risico op dementie. Zelfs na de correctie van de verschillende factoren (leeftijd, geslacht, regio, opleiding, burgerlijke staat, roken en drinken, BMI, fysieke activiteiten in de vrije tijd, bloeddruk, glucose, cholesterol, en triglyceriden) bleven de resultaten zeer positief.
Bovendien was een continu verblijf in de warmte gedurende vijf tot veertien minuten, vergeleken met minder dan vijf minuten, gekoppeld aan een verminderd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Het temperatuurbereik in de sauna dat het meest verband hield met bescherming tegen dementie was tussen de 80 en de 99 graden celsius.
Waarom?
Ondanks de resultaten, vonden de onderzoekers op dit moment nog geen definitieve antwoorden op de vraag waarom sauna baden dementie zou kunnen voorkomen. Ze bedachten dat passieve lichaamsverwarming, die optreedt tijdens een saunabeurt, leidt tot gunstige gezondheidsveranderingen die het risico op dementie verminderen. Dit omdat passieve lichaamsverwarming de ‘heat shock proteïnen’ kan activeren en deze helpen bij en controle uitoefenen op de vorming van proteïnen.
Afwijkingen in de opbouw, vouwing en afbraak van eiwitten (bijvoorbeeld ophoping van eiwitaggregaten) komen vaak voor bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Regelmatige activering van heat shock-eiwitten zou dus een rol kunnen spelen bij de bescherming tegen neurodegeneratieve veranderingen. Maar een doorslaggevend antwoord vonden de onderzoekers niet in hun onderzoeken. Daarvoor, stellen ze, is nog veel en veel meer onderzoek nodig. (Foto: Pexels/Pexels)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties