Behandelingen van mensen met diabetes type 2 is er op gericht om mensen meer te laten bewegen en gezonder te laten eten, maar het lukt mensen maar niet om dit langdurig vol te houden. Uit een groot Chinees onderzoek onder 37.000 patiënten is gebleken dat na acht jaar maar zes procent succes boekt.
Ze boeken succes als de diabetes in remissie is. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel langere tijd stabiel blijft en het lichaam weer beter reageert op insuline. Het Chinese onderzoek laat wel zien dat hoe sneller mensen na diagnose met gedragsverandering beginnen, hoe beter het lukt om het tij te keren.
'Deze uitkomsten verrassen me in het geheel niet en komen overeen met wat ik in de praktijk zie', laat Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, aan het NRC weten als hij de resultaten van het Chinese onderzoek voorgeschoteld krijgt. 'Het bevestigt dat remissie sterk afhankelijk is van gewichtsverlies en dat duurzaam afvallen ongelooflijk moeilijk is in de huidige samenleving.'
De Chinese onderzoekers benadrukken terecht dat preventie belangrijk is en dat voorkomen moet worden dat mensen diabetes type 2 krijgen, want de behandeling blijkt, zoals uit dit onderzoek, tegen te vallen op de lange termijn.
Volgens Pijl is het belangrijk dat behandelprogramma's lang duren, dat wil zeggen twee jaar. Dan kunnen gewoontes veranderd worden. 'De uitdaging is om interventies te ontwikkelen waarmee meer mensen dan nu het volhouden. Maar de zorg gaat dit niet oplossen', doelt hij op de samenleving waarin fast food bijvoorbeeld makkelijk beschikbaar is. 'Daar moet de samenleving voor veranderen.'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties