Stadsparken als remedie tegen stress

Stadsparken als remedie tegen stress

Men zegt weleens dat de natuur helend werkt. Zowel voor fysieke klachten als psychische klachten. Diverse onderzoekers hebben aangetoond dat meer groen in grote steden zorgt voor een verlaging van de fysiologische klachten.

De toename van stress is een globaal probleem, het is zelfs zo erg gesteld dat wetenschappers spreken over een pandemie aan stress. Overal in de wereld ziet men dezelfde problemen ontstaan in steden: een forse toename aan mensen met ernstige stress gerelateerde klachten.

Dit heeft meerdere oorzaken: luchtvervuiling, geluidsoverlast, de extreme blootstelling aan continue prikkels en lichtvervuiling. En het slechte nieuws is dat de verstedelijking de komende drie decennia alleen maar zal toenemen. Men vreest zelfs voor een verdubbeling. Veel steden breiden in rap tempo uit, wat soms ten koste gaat van veel groen. Stadsparken, kleine buurtparkjes en veldjes moeten allemaal plaatsmaken voor nog meer woningen. Dit zal de toename van stress alleen maar verergeren.

Onderzoekers hebben aangetoond dat juist meer groen in steden - en dan voornamelijk stadsparken - voor een verlaging van stress zorgt. Veel groen in steden zorgde bij de onderzoeksgroepen voor een verlaging van de fysiologische stressklachten. Grote stadsparken zijn voor veel stedelingen namelijk een oord van rust. Het is plek van ontspanning waar men niet continu te maken heeft met de hysterische geluiden van het stadse leven of de extreme prikkels die men ervaart in de stad.

Het stadsleven is over het algemeen vrij hectisch, ook al ervaart niet iedereen dit als 'hectisch'. Een grote stad is namelijk een bron van prikkels. Of het nu gaat om de continue bron van geluid of licht om je heen, bewust en onbewust zorgt dit voor stresservaringen. De ene persoon krijgt hier sneller last van dan een ander. Groene parken in een stad kunnen deze stresservaringen drastisch verlagen.

Onderzoekers hadden hun onderzoeksgroep in drieën verdeeld. Alle drie de groepen hadden als opdracht om regelmatig wandelingen te maken ter ontspanning. De ene groep door een bos, de andere door stadsparken en de laatste groep door de stad zelf.

De groepen die door de ‘groene gebieden’ wandelden zagen hun fysiologische stress verminderen, terwijl de groep die door de stad zelf wandelden eigenlijk geen meetbare verbetering zag. Hoe mooi de wandeling ook was door de stad, er werd geen vermindering van fysiologische stress gemeten.

Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk doordat stimulus voor het olfactorisch systeem (je reukzenuw) belangrijker is voor de verlaging van fysiologische stress dan visuele stimulus. Dus ook al oogt je stadswandeling langs de meest mooie huizen en straten nog zo ontspannend, het is helaas toch minder ‘effectief’ dan een wandeling door een park of bos. De geur van de natuur kan dus echt wonderen doen.

Stadsplanners zetten nu vaak in op visuele schoonheid in steden, vaak gecombineerd met groene elementen. Denk hierbij aan mooie stadspleinen met wat groene elementen. Volgens de onderzoekers is deze visuele stimulus echter niet genoeg om echt stress te verminderen, zij zien dan ook veel liever dat men gewoon echte stadsparken bouwt. Of dat men gewoon afblijft van de bosgebieden in een land.

(Foto: Ron Porter/Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer