Wat heb ik tot nu toe gehad aan yoga?

Wat heb ik tot nu toe gehad aan yoga?

Sinds enkele jaren doe ik yoga. Mijn voorkeur gaat uit naar yin yoga, omdat ik niet de lenigste man van de aardbol ben en je met andere yoga-vormen vaak ook snel je positie moet veranderen. Mijn ruimtelijk inzicht is ook niet zo goed dat ik snel kan zien wat er moet gebeuren. Dan wordt het zo lullig allemaal en loop ik steeds achter op de groep.

Yoga heeft me voordelen gegeven, waardoor ik het ben blijven doen. Uiteraard is het ook ontspannend om te beoefenen, prettig. Maar vooral ook de voordelen buiten het yoga om zijn groot. Vandaar dat het mij een goed idee leek om de voordelen, zoals ik die heb ervaren, op een rijtje te zetten van het doen van yoga.

Daarbij moet wel gezegd worden dat je het dan structureel moet doen. Ik neem dagelijks tien á vijftien minuten de tijd om yoga te beoefenen. Meestal 's ochtends kort, maar vooral 's avonds. Als ik veel denkwerk heb verricht of andere geestelijke activiteiten heb gedaan, dan vind ik het prettig om contact te maken met mijn lichaam. Als een soort verandering van waar ik ben bezig ben geweest. Vaak voelt te veel dingen doen met je hoofd ook op een gegeven moment als een overkill.

Hieronder schets ik de voordelen voor yoga voor mij.

  1. Het zorgt voor een moment van stilte. Normaal gesproken ben je vaak met dingen bezig, waardoor je hoofd actief blijft. Als je op de grond ga liggen en oefeningen ga doen, dan word je hoofd vanzelf rustiger, ook al duurt het soms wel tien minuten. Toch ervaar je ergens een soort van stilte.
  2. Je maakt contact met je lichaam. Bij yoga is het de bedoeling dat je voelt wat er in je lichaam gebeurt op sommige plekken. Los van de stretch, voel je ook dat als je een tijdje een houding doet, dat er soort van ontspanning ontstaat.
  3. Je maakt contact met je gevoelens. Door de stilte, komen er soms gevoelens naar boven, waar je je ervoor niet bewust van bent. Ik word soms verdrietig van yoga. Dat betekent dat ik die gevoelens daarvoor ergens niet heb gevoeld. Oftewel, onderdrukt of niet doorleefde gevoelens kunnen ook naar boven komen.
  4. In aanvulling van het tweede punt, werkt het contact met je lichaam ook in andere situaties. Als ik, doordat ik yoga doe, met andere mensen in gesprek ben. Merk ik dat ik soms ergens in mijn lichaam verkramp of verhard. Dat zijn details die ik zonder yoga moeilijk zou hebben gevoeld. Met mijn schouders werkt het ook goed. Als je ontspannen bent, hangen je schouders. Als je dit niet bent, dan heb ik ze soms stijver omhoog staan.
  5. Inslapen gaat veel makkelijker. Dat is ergens logisch. Als je te veel nadenkt of met je hoofd bezig bent, dan val je niet in slaap. Maar als je naar je lichaam toe gaat, iets wat je met yoga ook doet, dan slaap je sneller in. 
  6. Tot slot het niet denken, maar voelen, kan voor iemand die te veel denkt in veel situaties ontspanning bieden. Als ik in een ietwat stressvolle situatie kom, dan ben ik geneigd te veel te gaan denken of met anderen bezig te zijn. Soms kan ik dat nu corrigeren, door niet te gaan denken, maar gewoon contact te maken met mijn lichaam en met mijn adem. Het is een substituut geworden, een veiliger substituut.

Ik ben van plan om de komende jaren zo door te gaan met yoga en ik hoop in 2021 ook weer wat weer lessen mee te pakken, want die hebben nog meer effect dan de oefeningen die ik alleen thuis doe. Daar is het effect op het moment groter, meteen na de les. Dat is gelijk aan een rondje hardlopen of andere sporten die je kan beoefenen. Mogelijk schrijf ik volgend jaar aan het eind van het jaar weer een artikel en wie weet is de lijst dan wel twee keer zo lang. We zullen zien! (foto: Pixabay/AndiP)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Gezinnen met ´´één ouder blijven toenemen: 'Een stroperige trend'

Het aantal gezinnen in Nederland dat één ouder telt blijft gestaag toenemen. Hoofdsocioloog Tanja Traag laat namens het CBS w...

Lees meer