De natuur heeft de potentie om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden

De natuur heeft de potentie om klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit te bestrijden

Een nieuwe studie beschrijft hoe de natuur een krachtige bondgenoot kan zijn in het antwoord op de dubbele crises van verlies aan biodiversiteit én klimaatverandering.

Het rapport biedt voor het eerst een volledige beoordeling van het potentieel van op de natuur gebaseerde oplossingen (NbS) om de klimaatverandering te beperken en de biodiversiteit in Engeland te bevorderen.

De studie stelt vast dat NbS een waardevolle bijdrage kan leveren aan de beperking van klimaatverandering en tegelijkertijd de biodiversiteit kan beschermen en verbeteren, het menselijk welzijn kan verbeteren, economisch voordeel kan opleveren en een breed scala aan ecosysteemdiensten kan leveren.

Een prioriteit die in het rapport wordt genoemd, is het herstel van de veengebieden in het Verenigd Koninkrijk. De 2,6 miljoen hectare veengebied van het VK bevat ongeveer 3 miljard ton koolstof, maar de meeste bevinden zich in een gedegradeerde staat en leggen niet langer actief koolstof vast.

Schattingen suggereren dat ze jaarlijks 23 miljoen ton CO2e (kooldioxide-equivalent) zouden kunnen uitstoten, wat overeenkomt met ongeveer de helft van de hoeveelheid die vrijkomt via de landbouwsector van het land.

Herstel van aangetaste veengebieden door middel van het opnieuw bevochtigen en her-begroeien kan deze emissies verminderen en uiteindelijk stoppen. Uiteindelijk kan het voordelen opleveren in termen van behoud van biodiversiteit en bescherming tegen overstromingen.

Het herstel van bossen in het VK kan ook een aanzienlijke impact hebben als NbS. Bossen bedekken dertien procent van het land en onderzoekers stellen dat er ruimte is om dit aanzienlijk uit te breiden om meer koolstof vast te leggen, hoewel de volledige voordelen pas in 2050 merkbaar zullen zijn.

Het risico op overstromingen verminderen, zorgen voor schaduw en verkoeling, en voordelen voor de biodiversiteit door de uitbreiding van inheemse bossen worden ook benadrukt als positieve resultaten van bossen als een NbS.

De implementatie van NbS om klimaatdoelstellingen te helpen verwezenlijken en het verlies aan biodiversiteit aan te pakken, vereist gedeelde kennisbronnen en effectieve partnerschappen tussen verschillende beleidsterreinen. Langetermijnbeleid, doelstellingen en overheidstoezeggingen zijn nodig om langetermijninvesteringen, onderzoek en monitoring van NbS te ondersteunen.

Hoewel sommige habitats als prioriteiten worden aangemerkt, benadrukt de studie dat alle bestreken habitats NbS kunnen opleveren en een rol kunnen spelen bij het aanpakken van de klimaat- en biodiversiteitscrises. (Free Photos/Pixabay)

Lees meer over:
natuur klimaat

Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Nieuwe grote studie: Getrouwd zijn verkleint de kans op depressie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat getrouwd zijn kan fungeren als een beschermende factor tegen depressie. Depressie is e...

Hoogleraar oneens met dat mentale problemen onder jongeren toenemen

Hoogleraar gedragswetenschappen aan de UvA, Levi van Dam, beweert dat het aantal mentale problemen bij kinderen helemaal niet...

Blog | in hoeverre zet jij jezelf onder druk?

Een eigenschap van neuroten kan zijn dat ze dingen te veel met hun hoofd doen. Als je te veel leeft vanuit je cognitie, dan l...

Alexander Lowen over de werking van het lot, het is niet allemaal toeval

Soms zeggen mensen weleens 'dat is iemands lot'. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat? Alexander Lowen gaat er in 'Le...

Lees meer