Al ruim drie jaar heb ik ernstige klachten wat mij op cognitief, emotioneel, fysiek en zintuigelijk gebied belemmert. Onlangs merk ik zelf dat mijn bewustzijn beperkter is als ik last heb van deze problemen. Maar het verandert steeds, dag en nacht en soms ben ik 'normaal'.
Een MRI-scan in 2022 leverde niks op, wat ook verklaart dat het weer normaal kan worden. Er is niks stuk. Maar toch heb ik grote problemen. Ik volg daarom sinds 6 maanden lichaamsgerichte therapie volgens de methode Somatic Experiencing van trauma-expert Peter Levine. Dit heeft nog geen zoden aan de dijk gezet. Totdat, even afkloppen, pak hem beet twee weken geleden.
Ruim twee weken geleden ben ik begonnen met een geurtherapie op basis van de somatische therapeut. De geurtherapie wordt ook aanbevolen bij problemen met reuk- en smaak, zie ik op de site van de Gelderse Vallei. Dat betekent dat KNO-artsen dit ook voorschrijven, maar niet voor trauma-behandeling, maar voor reuk- en smaak.
Gedurende 24 weken zal ik dagelijks twee keer per dag aan vier flesjes met een verschillende geur ruiken. Ik ben begonnen met roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel. Dit zouden 'basisgeuren' zijn en deze zouden het diepst het zenuwstelsel in gaan.
Dat is ook het doel van de therapie, om mijn zenuwstelsel meer te kalmeren. Die 'zou te veel samentrekken' waardoor het parasympatisch zenuwstelsel te actief blijft en in 'freeze-stand' komt te zitten. Dit is gebaseerd op de polyvagaal-theorie van psychiater Stephen Porges.
Sinds ik dit ruim twee weken doe is mijn lichaam, cognitie en gevoelsleven stukken beter geworden. Ook is mijn bewustzijn ruimer geworden. Ineens heb ik het idee dat dagen wel heel lang duren in vergelijking met de afgelopen drie jaar. Ook is mijn geur sterker geworden en kan ik wat beter plannen.
Echter, het is nog niet helemaal weg en gaat soms heen en weer, wat zo hoort volgens de psychosomatische therapeut. Het zenuwstelsel trekt samen en gaat weer open en kan niet in ene helemaal open gaan. Maar ik hoop dat deze geurtherapie mijn zenuwstel het gevoel geeft 'dat de kust veilig is' en dat niets meer is om zorgen over te maken.
Dat zou een zegen zijn. Maar het is nog te vroeg om te spreken van causale verbanden. Mijn lichaam werd de afgelopen 3 jaar langzaamaan al iets beter, maar ik was op zoek naar een katalysator, want het duurt lang en ik heb niet eeuwig de tijd. Hopelijk kan de geurtherapie voor een versnelling zorgen.
Wetenschappelijk 'bewijs'
Overigens doet Iris Stappen, hoogleraar klinische farmacie aan de universiteit van Wenen, onderzoek naar de effecten van geuren op de mens en schreef ze er ook een boek over. Ze claimt in gesprek met Tijd.be dat er wetenschappelijk bewijs is.
'Onderzoeken bewijzen dat onder meer linalool, een component uit etherische oliën van onder meer lavendel en rozenhout, inderdaad helpt bij het slapen. Ook het opbeurend effect van limoneen, een component uit de etherische olie van de schil van verschillende citrusvruchten, is klinisch bewezen. Net als de impact van rozemarijnolie op ons concentratievermogen.'
Stappen verklaart ook waarom het effect er is. 'Anders dan bijvoorbeeld visuele prikkels gaan geurprikkels direct naar ons limbisch systeem, ook wel de emotionele hersenen genoemd', liet Stappen in 2021 weten aan Tijd.be. 'Simpel gezegd: geur en gevoelens zijn in onze hersenen nauw met elkaar verbonden, wat mee verklaart dat een depressie soms met een verminderd reukvermogen gepaard gaat. Door de reukneuronen te stimuleren, lokken we emoties uit.’
Gerelateerde links:
- Geurtherapie: de wetenschap achter esoterische oliën (Tijd.be)
- De neus (Bol.com)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties