Blog | Waarom je niet met anderen mensen moet vergelijken

istock 1995138357

Soms ervaar je weleens dingen waarvan je denkt: Dat zou ik ook wel willen hebben. Je kan dan verdwalen in jaloezie en eindigen met minderwaardigheidsgevoelens en een vorm van zelfhaat. In principe is alle vorm van jaloezie eigenlijk zelfhaat, want het impliceert dat iemand anders het beter heeft dan jij.

Over het algemeen denk ik dat het leven een pad is vanaf je geboorte, of misschien wel prenataal (er is al genoeg over geschreven op deze site), waarbij de eerste zaadjes dan al gepland zijn. Er zijn zelfs trauma-experts die beweren dat je een conceptietrauma kan hebben.

Los daarvan zijn zoals we in de psychologie hebben gezien de eerste drie jaren super belangrijk. Dan wordt het emotionele brein gevormd en zal je overtuigen krijgen of je er wel of niet mag zijn en of je bijvoorbeeld de rest van je leven wel of niet je gevoelens mag uiten en of je last krijgt van toxische schaamte.

Daarna heb je goede culturele en economische omstandigheden om je verder te ontwikkelen en vervolgens zit je doorgaans tot je zestiende of achttiende in een stramien vanuit je jeugd. Vervolgens ontwikkelen je hersenen zich nog steeds tot je vijfentwingste en word je steeds bewuster van jezelf. Althans die mogelijkheid is er, dat geldt niet voor iedereen.

Pas dan wordt het echt mogelijk om fundamentele dingen aan te passen. Alleen ja, helaas, dan heb je je opleidingskeuze en je beroepskeuze al gemaakt en zit je in die zin vast. Maar er vallen wel wat dingen aan te passen, want je kan je werk kiezen, je vrienden, partner etc.

Alleen ja 'kiezen' is een groot woord. Als we nagaan hoeveel toevalligheden er wel niet zijn dat je daardoor bepaalde mensen kent. Misschien heb je net bij hen een dansles gevolgd, of zat je toevallig in dezelfde trein of ben je toevallig op een feestje geweest waar je iemand tegen kwam. Als je daar niet was geweest, waren dingen heel anders gelopen.

Geen eerlijke vergelijking

Dat is ergens het toeval, waar je geen controle over hebt. En dan komen we bij het punt van vergelijken. Als jij jezelf met andere gaat vergelijken, dan is dat in principe geen eerlijke vergelijking. Iedereen heeft weer een ander aantal ACE's achter zijn naam staan, andere ouders gehad, andere omstandigheden, andere vrienden. Is vergelijken dan eerlijk?

En speelt toeval of geluk ook nog een rol. Dat moet haast wel? Of we moeten dingen toewijzen aan geloofsovertuigingen, maar er speelt ook een factor geluk. Als ik kijk naar mijn werk als ondernemer in de online (sport)media, dan hadden wij de inval van Rusland bij Oekraïne en de daarbij horende inflatie niet overleefd als op dat moment de gokmarkt ook niet open ging in Nederland. Daardoor waren wij in staat de explosief gestegen salarissen te betalen. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

En is het ook niet een vorm van perfectionisme als je heel graag wilt wat anderen hebben? Moet je álles willen hebben? En word je echt gelukkiger dan? Of is dat maar een projectie? Geluk is meestal maar tijdelijk, maar dat vergeten we vaak in onze hoofden. Volgens het boeddhisme is alles vergankelijk, dus ook geluk. Misschien moeten we leren er wat minder naar te streven en alles wat meer te laten gaan zoals het gaat.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Krijgen broers en zussen dezelfde opvoeding? Gabor Maté vindt van niet

Soms kan je je afvragen waarom broers of zussen zoveel van elkaar verschillen. Het punt is dat de opvoeding niet altijd preci...

Gabor Maté: 'Je kan het gevoel hebben dat je alle relaties moet fiksen'

Gabor Maté, trauma-expert, spreekt in de podcast van Mel Robbins, die een maand geleden is gepubliceerd, over hoe kinderen ge...

Britse topkok Blumenthal is manisch depressief, maar hij volgt tips Alice Miller niet op

De Britse topkok Heston Blumenthal heeft in een interview met The Guardian gezegd dat hij manisch depressief is. Dat betekent...

Video | Porges over relatie polyvagaaltheorie met hypermobility en EDS

Vrij technische video, die twee jaar geleden is opgenomen, waarin Stephan Porges in gaat op de relatie tussen de polyvagaalth...

Deze eigenschappen hebben mensen met toxische schaamte

John Bradshaw gebruikt graag de term toxische schaamte voor mensen die een diep gevoel van tekort schieten in zichzelf voelen...

Lees meer