Een slaapdagboek bijhouden kan helpen met een goede nachtrust

Een slaapdagboek bijhouden kan helpen met een goede nachtrust

Schreef je als kind ook in een dagboek voordat je ging slapen? Uit een Psychology Today artikel, geschreven door Michael J. Breus, the ‘sleep doctor’, blijkt dat schrijven voor het slapengaan helpt bij een goede nachtrust.

Je gedachten opschrijven in een dagboek kan een zeer effectieve manier zijn om je gevoelens te verwerken. Niet alleen dat, maar het schrijven van een dagboek kan je helpen om onproductieve of negatieve gedachten te herkennen, en je helpen om op een meer constructieve manier op hierop te reageren. En wanneer je op een positieve manier met de stress van het leven kunt omgaan, is het veel gemakkelijker om ‘s nachts goed te slapen.

Slaapdagboek

Daarom raadt Breus aan om een ‘slaapdagboek’ bij te houden. In dit slaapdagboek worden niet de slaapgewoontes of dromen opgeschreven, maar je gedachten en gevoelens van de dag. Er is geen goede of foute manier om schrijven voor het slapengaan te benaderen - zolang je in staat bent om mindfulness te beoefenen en te schrijven wat je voelt, heb je een goede start gemaakt.

Maar als je niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn er eenvoudige manieren om jezelf te helpen een gewoonte te maken van het schrijven. De omstandigheden van iedereen zijn uniek, dus het is belangrijk om je schrijven te richten op je specifieke ervaringen en zo open en grondig mogelijk te zijn. Zelfs met dit in gedachten, vraag je je misschien nog steeds af hoe je je gedachten op papier moet zetten. Het volgen van een schrijfopdracht kan je daarbij helpen. Schrijfopdrachten moedigen je namelijk aan om kritisch na te denken en echt over je gedachten na te denken, in plaats van ze zomaar op een pagina te noteren.

Wat moet je opschrijven?

Als je niet zeker weet wat je moet schrijven, raadt Breus een aantal suggesties aan:

1. Laat al je frustraties eruit op papier:

Boosheid, zorgen en frustratie zijn natuurlijke en gezonde reacties op de stress van het leven, maar het is belangrijk om ze op een gezonde manier te uiten. Schrijven is een uitstekende manier om stoom af te blazen en wat van de boosheid die je voelt los te laten. Het opschrijven van je boze of onaangename gedachten kan je helpen ze te begrijpen en geeft je een gevoel van catharsis die je niet krijgt door je emoties op te kroppen.

2. Schrijf de momenten op van de dag die je gelukkig maakte:

Aan de andere kant van de medaille kun je dingen bijhouden die je gelukkig maken. Nadenken over wat je vreugde brengt kan je in een betere stemming brengen, wat ook je lichamelijke gezondheid en je geestelijke gezondheid ten goede kan komen en tot een betere nachtrust kan leiden.

3. Maak een To-Do Lijst:

Het lijkt misschien overweldigend om een to-do-lijstje te maken als je veel aan je hoofd hebt, maar het is echt nuttig om angstige gedachten te kalmeren en je te helpen om elke nacht je hoofd leeg te maken. Dit geeft je niet alleen een duidelijke lijst met voornemens voor de volgende dag, maar het helpt je ook om je voortgang bij te houden en neemt de angst weg om over al deze taken na te denken terwijl je je probeert af te sluiten om naar bed te gaan.

Het is niet altijd een gemakkelijke gewoonte om eraan te wennen, maar even schrijven voor het slapengaan kan echt een verschil maken als je moeite hebt om een goede nachtrust te krijgen. Van ‘s nachts wakker liggen door tientallen zorgen wordt niemand blij of productief van de volgende dag. (Foto: Pexels/Polina Kovaleva)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Psychiater Marc van Steenkiste: 'Wij worden geboren in totale afhankelijkheid'

Psychiater Marc van Steenkiste was aanwezig in de podcast van De Nieuwe Wereld. Hij sprak onder andere over complexe trauma,...

Onderzoek toont verband tussen biologische klok en werking immuunsysteem

Nieuw onderzoek van RCSI University of Medicine and Health Sciences heeft aangetoond hoe de biologische klok van het lichaam...

Video | Boeddhistische tips van Thich Nath Hanh: 'Focus op je ademhaling'

In deze video geeft Thich Nath Hanh tips om op het boeddhistische pad te blijven. Belangrijke punten bij hem zijn focussen op...

'Iedere psychotherapeut kiest een therapie die bij zijn eigen behoeften past'

Waarom worden sommige psychotherapeuten goed in bepaalde onderdelen? Of misschien beter gevraagd, waarom zijn ze psychotherap...

Video | Bram Bakker spreekt met Nelleke Keizer over verliefd zijn op een weduwnaar

Nelleke Keizer heeft als ervaringsdeskundige een boek geschreven over hoe complex het is om verliefd te zijn op iemand die zi...

Lees meer