In het tijdperk van Zoom en Teams hebben veel mensen ontdekt hoe erg ongemakkelijk het is om naar hun eigen gezicht te kijken. Toch betrappen veel mensen zichzelf erop dat ze tijdens een meeting naar hun eigen gezicht kijken. Waarom? En wat gebeurt er in je hersenen als je naar je eigen gezicht kijkt?
Als mensen hebben we allemaal een krachtig vermogen om ons gezicht gemakkelijk te herkennen. Ons eigen gezicht heeft een speciale betekenis omdat het belangrijk is voor onze identiteit en ons gevoel van eigenwaarde.
Onderzoek toont aan dat ons eigen gezicht (het zelf-gezicht) sneller en nauwkeuriger wordt herkend dan de gezichten van andere mensen die we kennen. Dit effect van prioritering van het eigen gezicht treedt ook op in vergelijking met bekende gezichten. Daarom concluderen onderzoekers dat dit effect niet optreedt omdat je gezicht je zo vertrouwd is, maar omdat het voor jou persoonlijk unieke informatie is.
Zelf-gezicht en dopamine
Onderzoekers Yuanyan Hu Shasha Liao Wenbo Luo Weijie He ontwierpen al in 2013 een studie om deelnemers hun ‘zelf-gezicht’ zo snel te laten zien dat het alleen onder hun bewustzijn werd waargenomen. Zij wilden begrijpen hoe diep deze speciale relatie gaat. Het voordeel van het eigen gezicht werd zowel op bewust als op onbewust niveau aangetoond. Wij zijn beter in het herkennen van onze eigen gezichten in vergelijking met de gezichten van anderen, zelfs wanneer de informatie subliminaal wordt doorgegeven, dat wil zeggen onder de drempel van ons bewustzijn.
In een andere en nieuwe studie Self-Face Activates the Dopamine Reward Pathway Without Awareness ontdekten onderzoekers van de Osaka Universiteit dat een element van de dopamine beloningsroute in de hersenen wordt geactiveerd wanneer deelnemers subliminaal beelden van hun eigen gezicht te zien krijgen. Naar je eigen gezicht kijken kan dus lonend zijn - zelfs als je je daar niet bewust van bent.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties