Zie het leven als een zoektocht!

Zie het leven als een zoektocht!

De meeste mensen zijn gewoontedieren, we hebben allemaal vaste routines en leven dus heel routinematig - zelfs de meest chaotische persoon heeft toch een vorm van routine, ook al oogt het chaotisch. Dankzij deze routines brengen we orde in een anders zo chaotische wereld of omgeving. Maar wist je dat nieuwsgierigheid en het leven als een zoektocht zien, en het daarmee uit je comfort-zone stappen, enorm veel voldoening met zich meebrengt?

De Spaanse filosoof José Ortega y Gasset, die met zijn boek De opstand der Horden een van de belangrijkste filosofen werd tijdens het interbellum, vond dat een te routinematig leven juist een kwalitatief en plezierig leven in de weg zat. Routine en discipline doet veel mensen goed, daar was Ortega ook van overtuigd, maar sommige mensen slaan erin door en verliezen alle vormen van creativiteit en spontaniteit in het leven.

Ortega was dan ook van mening dat de mens zijn 'kinderlijke' gedrag zo nu en dan de loop moest laten. Met 'kinderlijk' bedoelde hij simpelweg je nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Kinderen vinden natuurlijk van alles interessant, dit omdat het vaak een nieuwe ervaring is die zij ondergaan. De blijheid en voldoening op iets nieuws ontdekken of beleven dat missen sommige mensen. Mensen die als het ware een 'grijze massa' zijn geworden. Zijn oplossing hiervoor? Zoeken naar het avontuur in je leven:

“Avontuur doorbreekt de beklemmende, aanhoudende realiteit alsof het een stuk glas is. Het is het onvoorziene, het ongedachte, het nieuwe. Elk avontuur is een nieuwe geboorte van de wereld, een uniek proces. Hoe kan het dat het niet interessant is? "

Iedereen is op zoek naar een vorm van zingeving. Ergens hebben we allemaal de prangende vraag: 'wat is het doel van mij bestaan?' of 'leidt mij dit tot het pad van plezier'. Helaas hebben sommige het verkeerde pad gekozen aldus Ortega. Zij hebben zich geconformeerd of geschikt naar sociale standaarden - zoals veel werken, trends volgen en noem het maar op. Hij merkte vorige eeuw al op dat alle spontaniteit en creativiteit uit deze mensen is verdwenen. Zij zitten gevangen in hun eigen gedachten. Ze hebben een soort van oogkleppenmentaliteit ontwikkeld. Ortega schrijft over deze vorm van tunnelvisie het volgende:

“Kort nadat we zijn begonnen te leven, worden we ons bewust van de grenzen van onze gevangenis. Het kost ons hooguit dertig jaar om de grenzen te onderkennen waarbinnen onze mogelijkheden zullen bewegen. We maken de balans op van de werkelijkheid, zoals het meten van de lengte van de ketting die onze voeten bindt. Dan zeggen we: “Is dit leven? Niets meer dan dit? Een gesloten cyclus die zich herhaalt, altijd identiek? " Dit is een gevaarlijk uur voor elke man. "

Ook de filosoof Friedrich Nietzsche was een voorstander van meer creativiteit en spontaniteit in het leven. Somber stelde hij dat de moderne mens haar onschuld is verloren. "De volwassenheid van de mens is het herwinnen van de onschuld van een spelend kind.". Waarmee Nietzsche wees op het feit dat wij, de mens, nog lang niet volwassen waren - de mens moest zich losweken van het kuddegedrag, om zo de übermensch te worden.

Maar hoe moeten we dan ons leven inrichten om op een zoektocht te gaan? Moeten we stoppen met onze baan en de wereld verkennen? Nee, wereldreiziger worden is niet voor iedereen een haalbare optie. Financiële beperkingen in combinatie met verplichtingen aan familie en een carrière kunnen de mate waarin we kunnen reizen beperken. Gelukkig hoeven we het huis niet fysiek te verlaten om van ons leven een zoektocht te maken, want we kunnen ook een zoektocht ondernemen die ons meeneemt naar de onontgonnen gebieden van onze geest, en een van de manieren om dit te doen is door ons leven te oriënteren. Het nastreven van kennis. Door zijn leven te wijden aan een zoektocht naar kennis, vond Nietzsche de 'draad van Ariadne' - zoals hij het graag zelf omschreef - die niet alleen zijn leven redde, maar het doordrong met een doel, opwinding en vreugde.

In Ecce Homo schreef Nietzsche er het volgende over: "Nee! Het leven heeft me niet teleurgesteld! Integendeel, ik vind het elk jaar rijker, wenselijker en mysterieuzer - sinds de dag dat de grote bevrijder naar me toe kwam, het idee dat het leven een experiment zou kunnen zijn van de zoeker naar kennis - en niet een plicht, geen ramp, geen bedrog! En kennis zelf: laat het voor anderen iets anders zijn, bijvoorbeeld een bed om op te rusten … of een afleiding, of een vorm van vrije tijd, - voor mij is het een wereld van gevaren en overwinningen waarin ook heroïsche gevoelens, daarnaast: vind plekken om te dansen en te spelen. "Het leven als middel tot kennis" - met dit principe in iemands hart kan men niet alleen vrijmoedig maar zelfs vreugdevol leven en ook vreugdevol lachen! "

Het openstaan voor nieuwe kennis, zaken en uitdagingen is nu juist de zoektocht in het leven die mensen voldoening geeft. Ja, routine en discipline zijn belangrijk om orde te scheppen binnen een chaotische wereld. Maar wordt geen gevangenen van deze orde en conformiteit. Zoals Nietzsche en Ortega al schreven; spontaniteit en nieuwsgierigheid zijn belangrijke eigenschappen voor zingeving en voldoening in je leven. Laat ze soms ook lekker op de vrije loop! (Foto: Sasin Tipchai/ Pixabay)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Gabor Maté: 'Des te groter het ego, des te kleiner is iemand van binnen'

In tijden van ego's als Donald Trump en Elon Musk is het soms nodig om wat meer duiding te geven. Zo doet ook Gabor Maté dit...

Wat wordt er nu precies bedoeld met volwassenheid in de psychologie?

In de psychotherapie gaat het weleens over volwassenheid en over kinderlijke gedachten c.q. gevoelens. Maar wat is nu precies...

Alexander Lowen over de relatie tussen wil en wanhoop

In het boek Vreugde: Overgave aan het lichaam heeft Alexander Lowen het onder andere over wil en over wanhoop. Te veel wil is...

Blog | Heb al veel dwanggedachten overwonnen in mijn leven

Onlangs werd ik geteisterd door twee irritante dwanggedachten. Ten eerste was ik door een slechte nacht steeds bang dat ik ni...

Studie: Risico op mishandeling door partner neemt toe bij trauma uit kindertijd

Mensen die in hun jeugd fysiek, seksueel of emotioneel zijn mishandeld hebben een grotere kans om op latere leeftijd mishande...

Lees meer