Thuiswerkenden ervaren schuldgevoel bij het nemen van een pauze

Thuiswerkenden ervaren schuldgevoel bij het nemen van een pauze

Sinds de persconferentie in maart 2020, werkt een groot deel van de Nederlands thuis. Eerder schreef InDeSpiegel al over hoe thuiswerken zorgt voor een toename in stress problemen. Maar nu blijkt ook dat een groot deel van de thuiswerkenden geen pauze durft te nemen of het te druk heeft om überhaupt een pauze in te lassen meldt Marie Claire.

Productiviteit 

Hoewel productiviteit blijkt toe te nemen nu werknemers thuiswerken, gaat het niet geheel zonder slag of sloot. Uit een onderzoek, uitgevoerd door het bedrijf Fellowes en gedaan onder duizenden Nederlandse kantoormedewerkers, blijkt dat 28 procent van de deelnemers zich schuldig voelt om een pauze te nemen tijdens het thuiswerken. Daarnaast is 29 procent zelfs te druk om even een half uur weg te gaan van het beeldscherm.

Thuis is anders

Waarom is dit nu? Als mensen op kantoor werken nemen ze immers ook koffiepauzes en gaan ze in de middag met z’n allen een half uur in de kantine lunchen. Thuis is het écht anders, blijkt uit het onderzoek. Zo werd er ontdekt dat de thuiswerkers het gevoel hebben dat ze altijd aan moeten staan. 23 procent voelde zich bijvoorbeeld schuldig als ze een gemist telefoongesprek hadden van een collega.

En maar liefst 36 procent had het idee dat ze de hele dag door bereikbaar moesten zijn, voor tijdens én na werktijd. Ook heeft bijna 20 procent van de deelnemers zichzelf ‘aangepraat’ dat de weggevallen reistijd nu omgezet moet worden in eerder beginnen en langer doorwerken.

Niet het enige land 

De Nederlandse thuiswerkers zijn niet de enige voor wie het thuiswerken compleet anders voelt dan het op locatie werken. In het Verenigd Koninkrijk voelt ruim een kwart van de thuiswerkers zich zelfs bezwaard en schuldig als zij een pauze nemen meldt Marie Claire. Een nog hoger percentage dus dan in Nederland. In Duitsland heerst deze schaamte ook, al is het daar wel minder dan hier: 22 procent van de thuiswerkende Duisters ervaart schaamte als zij kleine pauzes nemen.

Pluspunten van pauzes 

Toch is het nemen van pauzes heel belangrijk. Zeker voor wie hele dagen thuis stil zit achter een beeldscherm kan even weg gaan van het beeldscherm de productiviteit verhogen. Een pauze kan bijvoorbeeld zorgen voor een nieuwe doorbraak, omdat doorbraken en nieuwe ideeën veelal ontstaan als je brein niet bezig is met het probleem.

Continu hetzelfde proberen is fixatie en daar schiet je niets mee op, zo blijkt uit een Harvard Business Review artikel. Deze pauzes kunnen van alles zijn: even op de bank zitten met wat te eten of een boek of een wandeling in de natuur, want buiten zijn dient ook heel goed ter afleiding. Tijd doorbrengen in de natuur verlaagt de hartslag en spierspanningen binnen een aantal minuten. Heel handig dus als je al uren met een verhoogde hartslag achter je beeldscherm zit te werken en te stressen!

(Foto: Pexels/RF._.studio)


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Waarom vrouwen meer tevreden zijn als single dan mannen

Een groot Canadees onderzoek onder 6000 vrijgezelle mannen en vrouwen heeft uitgewezen dat in allerlei verschillende categori...

Blog | Waarom koos Timmermans niet voor zijn lichaam maar voor zijn carrière?

Frans Timmermans maakte onlangs in De Telegraaf bekend dat hij te dik is geworden mede omdat hij stress kreeg van zijn werk....

Waarom Frans Timmersmans maar bleef eten en uiteindelijk te dik werd

Frans Timmermans heeft onlangs een gastric bypass-operatie ondergaan. De voorman van GL/PvdA heeft dit gedaan om de strijd me...

Studie: Gebruik van cannabis tijdens zwangerschap verhoogt kans op opioïden-gebruik baby

Recente studies tonen aan dat cannabisgebruik tijdens de zwangerschap, vaak ingezet tegen ochtendmisselijkheid, rugpijn of an...

Geadopteerde Kohinoor is op haar 49e nog steeds 'op zoek naar een moeder'

Kohinoor Samsom werd toen ze vier maanden oud was door haar moeder afgestaan aan een weeshuis in Bangladesh en daarna geadopt...

Lees meer