Blog | Het leven overkomt je meer dan dat je alles in handen hebt

Blog | Het leven overkomt je meer dan dat je alles in handen hebt

Je ziet ze weleens die irritante mannetjes op YouTube in een pre-roll-video die je graag het gevoel geven dat je een sukkel bent als je nog geen miljoen euro hebt verdiend. Die mannen, die zorgen voor een hoop negatieve karma en onnodige druk in de maatschappij. Ze impliceren ook dat het leven 'te maken' is, maar dat blijkt allerminst de waarheid en ook nog eens niet zo verstandig om te zeggen.

Het punt is dat ieders toekomst al geschapen is in de kindertijd als we de psychologie-boeken er goed op nalezen. In de eerste drie of vier levensjaren wordt de blauwdruk gemaakt voor je lichaam en je geest en als je daar niet ongeschonden uitkomt, dan ga je tegen dingen aanlopen later in het leven. Je ontwikkelde als het tegenzit een trauma of je bent niet goed gehecht. Dat gaat je veel problemen opleveren op allerlei gebieden van relaties, vrienden tot en met het werk.

Daarom heeft ook niet iedereen gelijke kansen en moeten deze YouTubers stoppen met het verspreiden van dit soort teksten. Want het is niet waar. En, om nog maar een stap verder te gaan, als je aanvaard dat het leven je overkomt in plaats van dat je de touwtjes in handen hebt, dan neemt dit een hoop druk weg. Het is niet jouw schuld hoe het gaat en je hoeft ook niet de ballen uit je broek te lopen om je leven te veranderen zodat het wel 'succesvoller' is. Het leven overkomt je.

Dat is een belangrijk punt en iets waar ik zelf veel last van heb gehad vroeger. Ik wilde dit meer, ik wilde dat meer, ik wilde zus, ik wilde zo en ging ernaar op zoek. Maar het heeft het allemaal niet opgeleverd wat ik wilde. En het was ook nog onder druk, waardoor het misschien wel nog moeilijker is geworden. Bovendien vermoed ik, dat ik daarom een slaapstoornis heb ontwikkeld, waar ik nu al minder last van heb. Dit omdat ik mezelf te veel onder druk zette onbewust.

Het leven overkomt je wil niet zeggen dat je daarmee maar bij de pakken neer moet gaan zitten. Je kan je best doen om goede omstandigheden te scheppen en daarmee lichte hoop ontvouwen dat er mooie dingen uit voortkomen. En dat is het dan ook. Wat er dan uit voortkomt, moet je accepteren en daarmee zit je in een gezonde situatie waarbij je jezelf niet onder druk zet en toch open staat voor mogelijkheden.

Het heeft ergens ook te maken met vertrouwen en ook dat is volgens sommige psychologen gelinkt aan hoe je jeugd is verlopen. Je moet als overgeleverd kind het vertrouwen hebben gehad dat dingen weer goedkomen in je afhankelijkheid aan je ouders. Mensen die goed gehecht zijn hebben dit vertrouwen meer dan mensen die dat niet hebben, zo zegt Robert Hartzema in zijn boeken. Als je het vertrouwen niet hebt, ga je je jezelf sneller onder druk zetten en wil je controle hebben over je leven. Dat is iets wat niet bestaat in de natuur, we zijn allemaal overgeleverd aan Moeder Natuur.

Sjoerd (1984) is ervaringsdeskundige, heeft 15 jaar ervaring 'op de sofa' en bestudeert in zijn vrije tijd psychologie en het boeddhisme. Ook yoga en meditatie zijn hem niet onbekend. Verder is hij online media ondernemer, www.valkeringmedia.nl, afgestudeerd Business Administration (WO) en fervent dierenliefhebber.


Wil je meer artikelen lezen van IndeSpiegel.nl? Volg ons op Facebook Facebook of Twitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Acht voorbeelden dat je een emotionele instabiele ouder hebt gehad

Je ouders hebben veel invloed gehad op hoe je vandaag de dag bent. Psycholoog Kaytee Gillis schrijft op PsychologyToday 15 vo...

Video | Bessel van der Kolk op bezoek bij The Diary of a CEO

De bekende psychiater en trauma-expert Bessel van der Kolk was te gast bij The Diary of a CEO. Bekijk hier de volledige uitze...

Video | Bram Bakker in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht

Bram Bakker gaat in gesprek met Jakob van Wielink over mannelijke kracht. Het is een open gesprek, waarbij zowel Bakker als W...

Wat wordt er bedoeld met het Otello-syndroom?

Het Otello-syndroom, ook wel bekend als pathologische jaloezie of jaloersheidswaanzin, is een psychische aandoening waarbij i...

'De baby kan in het eerste jaar zijn of haar emoties niet reguleren'

Psycholoog en onderzoeker op het gebied van neuropsychologie Allan Schore legt in een soort college over de eerste 1000 dagen...

Lees meer