Men zegt wel eens dat we zelf de baas zijn over onze toekomst. Uiteraard zit daar een kern van waarheid in; de zaadjes die we vandaag planten, oogsten we in de toekomst. Juist daarom is het zo belangrijk om zelf-transformatie, of zelfontwikkeling, een belangrijk deel van ons leven te maken. Immers, we zijn nooit uitgeleerd of klaar met groeien.
Johan Wolfgang von Goethe geloofde dat 'de grootste vreugde van de mens de groei van zijn of haar persoonlijkheid zou moeten zijn.' Maar hij realiseerde zich ook dat het vermogen om deze taak te volbrengen niet vanzelfsprekend is. Voor de een zal het wat makkelijker zijn dan de ander, maar iedereen is instaat om het te doen. Goethe schreef hierover:
'Iedereen heeft zijn toekomst in eigen handen, als een beeldhouwer de grondstof die hij tot een figuur zal modelleren. Maar het is hetzelfde met dat soort artistieke activiteit als met alle andere: we worden geboren met het vermogen om het te doen. De vaardigheid om het materiaal te vormen tot wat we willen, moet worden geleerd en aandachtig worden gecultiveerd.'
Zelf-transformatie kan je zien als een ontwikkeling. Je wilt van a naar b. Iedereen heeft het in zich om naar b te gaan, maar velen weten niet hoe. Dit maakt het voor veel mensen lastig om hun levensstijl aan te passen. We zijn immers allemaal gewoontedieren en je vaste gewoontes opgeven is vaak moeilijker dan het lijkt.
Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van handvatten om jezelf te ontwikkelen. Simpel gezegd: op ieder potje past een dekseltje. Wat voor de een kan werken, werkt totaal niet voor de ander. Helaas is niet zoiets als een 'one size fits all'-oplossing.
Carl Jung bijvoorbeeld was een groot voorstander van het interpreteren van dromen, want hij zag hier namelijk een poging van je onbewuste om iets te vertellen. Jung was van mening dat dromen ons konden waarschuwen of juist helpen in een ontwikkeling. Met zijn visie over dromen botste hij nogal met zijn oude leermeester Sigmund Freud, die juist vond dat dromen ons op het verkeerde spoor brachten. Het was vaak een poging tot bedrog. Maar wie heeft er nu gelijk? Beide heren kunnen een punt hebben, want jungiaanse psychologie heeft tal van mensen geholpen, ook zijn droom-methode is en blijft ontzettend populair.
Ondertussen heeft de freudiaanse psychologie, of de psychoanalyse, ook tal van mensen geholpen. Zoals eerder beschreven: er zijn meerdere mogelijkheden tot persoonlijke bewustwording en groei. Het belangrijkste is dat men openstaat hiervoor. Halsstarrig en nukkig zijn tegenover nieuwe gewoontes of manieren zal uiteindelijk alleen maar averechts werken.
Als mens hebben we ons hele leven om te leren, grijp dan ook de kans om altijd bezig te zijn met jezelf te ontwikkelen. Er zijn altijd eigenschappen waar je beter in wil worden, van sociale tot fysieke eigenschappen. Ook zijn altijd eigenschappen waar je minder blij mee bent. Leer dat te accepteren om er vervolgens aan te werken. Het verdringen in de Schaduw van ongewilde persoonlijke elementen is het slechtste wat een mens kan doen, aldus Jung. Ook de Canadese psycholoog Jordan Peterson is van mening dat de sleutel tot persoonlijke ontwikkeling de waarheid tegen jezelf zeggen is:
'Als je leven niet is wat het zou kunnen zijn, probeer dan de waarheid te vertellen. Als je je wanhopig vastklampt aan een ideologie, of je wentelt in nihilisme, probeer dan de waarheid te vertellen. Als je je zwak en afgewezen, wanhopig en verward voelt, probeer dan de waarheid te vertellen. In het Paradijs spreekt iedereen de waarheid. Dat maakt het een paradijs. Vertel de waarheid. Of lieg in ieder geval niet.'
Zelf-transformatie begint heel simpel: je stelt jezelf een doel. Pin jezelf nog niet direct vast op de manier hoe je het doel gaat veranderen. Te veel mensen verwarren een middel met het doel. Werkt plan a of methode a niet? Geen zorgen, dan probeer je wat anders uit! Uiteindelijk leren we allemaal door te vallen en op weer op te staan. Net als jonge kinderen en baby's zijn ook volwassenen nog steeds volop bezig met leren en de wereld te verkennen. Geniet van het proces en sta openen voor verschillende methodes.
In de onderstaande video gaat Peterson verder in op het psychologische aspect van transformatie. Met als belangrijke boodschap: 'Geef niet op wie je zou kunnen zijn voor wie je bent'. (Foto: Gerd Altmann/Pixabay)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties